„Ziua de Curăţenie Naţională” este noua sărbătoare din 2025, după ce, la începutul lunii noiembrie, Camera Deputaților a votat, decizional, cu 223 de voturi „pentru”, 16 „contra” şi 8 abţineri, proiectul de lege. Pe 24 iunie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat.
Luni, 28 noiembrie, legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Ziua de Curăţenie Naţională, marcată anual în cea de-a treia sâmbătă din luna septembrie, va pune accent pe ”responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, cât şi a autorităţilor publice, a persoanelor juridice în vederea încurajării acţiunilor de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deşeurilor”, potrivit proiectului de lege, scrie Agerpres.
Cu prilejul Zilei de Curăţenie Naţională, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să fie promovate bune practici în privinţa acţiunilor de curăţare a mediului şi a importanţei păstrării unui mediu curat.
De asemenea, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, în limita alocărilor bugetare aprobate, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, respectiv în vederea acordării de sprijin material, financiar şi logistic entităţilor care doresc să organizeze evenimente şi acţiuni publice dedicate desfăşurării unor activităţi de curăţare a mediului.
Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării acţiunilor de curăţare şi protecţie a mediului, mai prevede legea.