luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Cum stau partidele parlamentare în Vâlcea cu o lună   înainte de alegeri!

Cu două luni înainte de scrutinul din 1 decembrie 2024, când se va vota noul parlament, sondajele de opinie arătau că vor face pragul electoral următoarele partide: PSD, PNL, AUR, USR, SOS, UDMR.

Vom prezenta azi o analiză  privind punctele slabe și punctele forte ale acestor formațiuni în județul Vâlcea și o estimare a procentajului maxim și minim ce-l pot obține în funcție de evoluția candidaților din campania electorală.

  1. UDMR:
  2. Poate obține între 2 și 5 % în Vâlcea în funcție de înțelegerea care o va avea cu PNL sau PSD privind oamenii alocați în secțiile de votare!
  3. Puncte slabe: Nu are organizație județeană vizibilă deși în județ locuiesc etnici maghiari. Nu are persoane cunoscute pe listele de candidați din Vâlcea.
  4. Puncte tari: candidați din Vâlcea nu vor fi atacați de adversari și nu au o presă ostilă.

2. SOS – poate obține între 3 și 7 % în Vâlcea în funcție de campania dusă la nivel național.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Puncte slabe: lipsa de organizații locale, lipsa de consilieri locali, municipali județeni, candidați necunocuți, presă neutră sau ostilă din cauza lipsei de fonduri alocate presei.

Puncte tari: campania agresivă a Dianei Șoșoacă de pe Tik Tok are priză în un județ în care 20 la sută din populație stă minim 3 ore pe Tik Tok zilnic.

3. USR: va obține maxim 5 %.

Puncte slabe: organizație județeană de tip asociație familială, controlată exclusiv de familia Gheorghiu. Candidat cap de listă Andrei Gheorghiu, compromis după un mandat deplorabil de viceprimar al Râmnicului. Ceilalți candidați nu se cunosc. Presă ostilă. Lipsă organizații locale. Fără campanie în mass media și fără oameni care să urmărească măcar procesul de votare în toate secțiile.

Puncte tari: nu există!

5 . AUR  – va obține maxim 15 %  din voturi (adică dublu față de acum 4 ani). Poate ajunge la peste 20% în cazul în care George Simion, liderul național, accede în turul al 2-lea la prezidențiale.

Puncte slabe: organizația nu are filială legal constituită și lideri aleși prin vot, mulți din candidații de pe liste nu au experiență în campanii electorale, capul de listă de la Camera Deputaților are un fief restrâns în jurul municipiului Drăgășani, capul de lista de la Senat nu este din Vâlcea și nu este cunoscut de vâlceni, pe niciuna din liste nu se regăsește Vicențiu Mocanu, cel ce a obținut la locale cel mai bun scor din țară al candidaților la o primărie reședință de județ ai AUR!

Puncte tari: campania la nivel național a lui George Simion este una bună, există mulți vâlceni nemulțumiți de PSD și PNL tentați să voteze Aur indiferent de candidați, organizația are susținerea unei părți a presei locale cu experiență și câțiva oameni de teren foarte buni. În plus AUR beneficiază și de faptul că liberalii au schimbat în ultima clipă capul de listă de la Senat aducând din Capitală  o  doamnă ministru cu imagine foarte scăzută în județ și fără nicio tangență cu Vâlcea.

6. PNL

Liberalii au în prezent 2 deputați și un senator în județ, dar gurile rele spun că vor pierde minim un mandat din acestea. Liberalii se luptă să obțină oricum un mandat de deputat și unul de senator prin redistribuire neavând cum să obțină direct decât maxim un mandat de deputat. Scor minim 10 % la sută scor maxim 20 %. Se prefigurează un dezastru dacă Nicolae Ciucă nu va intra în tur doi.

Puncte slabe: primari cu experiență ai PNL la început de an sunt acum primari ai PSD și sunt foarte motivați să lupte împotriva liderului județean al PNL, care este și cap de listă la Camera Deputaților. Un alt punct slab este că armata de activiști ai PNL nu are nicio motivație  să facă campanie electorală doamnei Deca, parașutată de Iohannis ca de listă la Senat în Vâlcea. Fostul viceprimar al municipiului Virgil Pîrvulescu candidează ca independent și va rupe ceva din voturile tradițional PNL.

Punctele tari sunt experiența în campanii electorale a unora din candidații liberali, gestionarea eficinetă a fondurilor de campanie unde au experiență mare și un nucleu dur și experimentat de activiști politici cu funcții alese sau numite în administrațiile locale.

7 . PSD – Este în mod cert câștigătorul alegerilor ce o să vină singura problemă care se pune este scorul care- l vor obține social democrații.

PSD poate obține la parlamentare orice scor între 40 -55% depinzând strict de campania ce o vor duce candidații,  dar și de cine va intra în turul doi la prezidențiale, acolo unde sigur că Marcel Ciolacu va câștiga alegerile în Vâlcea, dar nimeni nu știe cine va fi pe locul doi în județ și în țară.

Puncte tar : listele PSD sunt de departe cele mai bune din județ, au cei mai mulți oameni cu rezultate profesionale, administrative și politice remarcabile, cu multă experiență politică, cu multă experiență legislativă. La Camera Deputaților de exemplu pe primele două locuri se află vicepreședintele Camerei Deputaților și unul dintre parlamentarii cu cele mai multe proiecte devenite legi din Parlament! PSD va beneficia la maxim și de faptul că primele locuri pe lista de la Senat a PNL și a AUR sunt ocupate de parașutați din București în timp ce social democrații o au candidat pe doamna Andra Bica, fost inspector general școlar și până de curând vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea.

PSD are în Vâlcea cei mai mulți primari, consilieri locali și județeni și un activ experimentat în campanii electorale. Candidații au relații excelente cu mass media, dispun de finanțele necesare unei campanii de top și eficiente și știu să o facă.

Puncte slabe: poate doar acela că din motive naturale PSD este partidul care a pierdut cei mai mulți votanți în ultimii 4 ani din Vâlcea. Vorbim de votanți ce formau electoratul dur tradițional și deși a atras mulți tineri printr-o campanie eficientă de introducere a tineretului în activul de partid, pierderile constante datorate  vârstei și situațiilor medicale ale electoratului de peste 70 de ani sunt greu de reparat rapid.

Politica