vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

Povești și tradiție la Târgul Meșterilor Populari din Craiova: „Sper să mă urmeze și copiii mei”

Cea de-a 45-a ediție a Târgului Meșterilor Populari de la Craiova se apropie de final, aducând un omagiu tradițiilor autentice românești. Evenimentul, recunoscut ca un simbol al patrimoniului cultural al orașului, oferă vizitatorilor oportunitatea de a întâlni meșteșugari de renume, care își expun lucrările create manual cu o atenție deosebită la detaliile tradiționale.

Vizitatorii au putut admira și cumpăra obiecte de artizanat românesc, de la ii brodate manual, până la obiecte din ceramică și produse din piele. Fiecare exponat spune o poveste, păstrând tradiția vie și transmițând mai departe pasiunea pentru arta populară.

Elena Andrițoiu, din Argetoaia, Dolj, povestește că, deși vine de peste două decenii la târg, creația sa este un meșteșug moștenit din familie. „Sunt de aici de la Argetoaia, din Dolj. Produsele le confecționez de când mă știu, de mic copil. Părinții mei au lucrat în așa ceva și eu am continuat tradiția. Venim în fiecare an la Târgul Meșterilor Populari, de 20 de ani. Până acum un an am vândut în Piața Centrală din Craiova, dar mi s-a îmbolnăvit soțul și n-am mai putut ajunge. Chiriile au fost scumpe. Pentru mine a ajuns să fie foarte ușor să confecționez produsele. De exemplu, o lingură ca să ajungi cu ea la normal trebuie să o iei de 9 ori în mână. Răchita din care confecționăm coșulețele trebuie fiartă. Mergem până în Harghita pentru a o aduce”, ne-a povestit femeia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Petrace Mirabela, din Tismana, Gorj, mărturisește că este a treia generație de meșteșugari din familia sa. „Provin de acolo de unde arta meșteșugului este în floare și este renumită. Am venit aici de mulți ani, le-am pierdut și numărul. Venim în atenția clienților, de fiecare dată, cu ceva nou. Toate iile de la stand sunt cusute tradițional. Avem de la ii și costume populare de damă, de bărbați, cusute de migală. Generațiile actuale nu mai cunosc aceste detalii. N-aș putea să fac singură toate lucrurile acestea. Provin dintr-o generație cu experiență. Sunt a treia generație, de la bunica, mama, apoi eu. Sper să mă urmeze și copiii mei”, ne-a spus aceasta.

Ion Mischiu, din Horezu, vine la târg de peste 15 ani cu ceramica specifică zonei Vâlcea, inclusă în patrimoniul UNESCO.„Vin de cel puțin 15 ani la târg, de când eram cu tatăl meu. Apoi, am moștenit tradiția. La stand avem ceramica de Horezu care e autentică zonei Vâlcea. Este cea mai renumită din țară și băgată în patrimoniul UNESCO. Pentru a face o vază durează câteva minute, dar după este o procedură destul de îndelungată. O faci, o pui la uscat, după o pictezi, o lași câteva zile la uscat, după o răzui, apoi o pui în podul casei unde este cald. Apoi o bagi la cuptor la 180 de grade. O scoți din cuptor și o dai cu lac, apoi o bagi la 1.200 de grade. Procedura durează cam o lună și puțin”, potrivit meșteșugarului.

Ana, din Balș, o meșteșugară în vârstă de 10 ani, recentă în domeniu, creează jucării tradiționale din lut.„Noi olărim de aproximativ 2 ani. Domnul profesor ne-a învățat. Este al doilea an când venim la târg. E o mândrie să fim aici. Prima dată am venit anul trecut și când am văzut cât de frumos e, am zis că aici este locul nostru. Noi modelăm jucării tradiționale: căței, cai, pisicuțe”, spune copila.

Politica