luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Șoferii agresivi în trafic, reclamați online

Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați, începând de astăzi, prin intermediul aplicaţiei MAI, hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere).

„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a anunţat, sâmbătă, Poliţia Română.

Însă este obligatorie existența prealabilă a unui cont validat.

Cetățenii vor putea să trimită sesizări direct pe portalul MAI, dar totul pe propria răspundere. Cel care face reclamația trebuie să garanteze că informațiile furnizate sunt corecte, scrie libaertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concret, sesizările online făcute de șoferi sau de alți participanți la trafic trebuie să includă datele din Cartea de Identitate, numărul de telefon, adresa de corespondență, dar va putea fi uploadată și o înregistrare audio sau video.

Se vor mai cere data, ora, locul sau orice elemente care să ajute Poliția să afle mai rapid unde s-a petrecut incidentul.

De asemenea, este necesară și o declarație pe propria răspundere în care să fie asumate informațiile prezentate.

Foarte important, nu se poate face nicio sesizare fără a avea în prealabil un cont validat. Validarea contului se face fie prin ghiseul.ro (trebuie un card bancar și un act de identitate), fie prin deplasarea la un ghișeu al Poliției.

Ce comportament agresiv va putea fi reclamat pe portalul MAI

Este vorba despre următoarele manevre, interzise șoferilor pe drumurile publice:

  • * schimbarea repetată a benzilor, alternând stânga-dreapta, pentru a depăși un rând de mașini care merg în aceeași direcție
  • * întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor
  • * pornirea rapidă de pe loc, cu rotile care se învârt în gol și fac zgomot puternic
  • * circulația foarte aproape de altă mașină, în față, spate sau lateral, ori frânarea bruscă fără motiv pentru a intimida șoferul
  • * folosirea repetată a claxonului sau a farurilor pentru a forța nejustificat șoferul din față să elibereze banda
  • * conducerea mopedului sau motocicletei pe o singură roată
  • * mersul cu spatele în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic veniți din spate
  • * derapajul controlat făcut cu intenție, pentru a întoarce mașina
  • * conducerea intenţionată prin accelerarea repetată a motorului, care să sperie persoanele aflate în zona drumului public
  • „Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație, astfel încât să fie reduse evenimentele rutiere cu consecințe deosebit de grave”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne.



Politica