joi, noiembrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 1000 de olteni diagnosticați cu cu viroze și pneumonii

Peste 1000 de olteni au fost diagnosticați cu viroze și pneumonii, în ultima săptămână. Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au început perioada de supraveghere a cazurilor de gripă, infecții respiratorii acute și infecții respiratorii acute severe pentru sezonul rece 2024 – 2025.

Potrivit datelor DSP Olt, la nivelul județului, s-au înregistrat 1.100 de oameni cu viroze și pneumonii. Peste o sută dintre ei au fost internați și în spital, în vederea acordării unui tratament de specialitate. Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit a fost în creștere față de săptămâna anterioară, când specialiștilor DSP Olt le-au fost raportate 909 astfel de cazuri.

În săptămâna 14 – 20 octombrie, potrivit DSP, s-au înregistrat 797 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 39 de internări, și 333 de pneumonii, cu 76 internări, în această perioadă niciun oltean nefiind diagnosticat cu gripă.

Reprezentanții DSP vin și cu o serie de recomandări pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv pentru gripă.

„Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;
Folosirea batistei de unică utilizare;
Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și
astfel la agravarea simptomelor;
Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;
Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa. Iar cea mai sigură și eficientă măsură de profilaxie este vaccinarea antigripală, aceasta trebuind aplicată cu caracter anual.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt persoanele cu vârste mai mari sau egale cu 45 de ani și sub 65 de ani, fără boli cronice.

Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt: copii cu vârsta mai mare sau egală cu 6 luni și sub 19 ani; gravide; persoane cu vârsta mai mare sau egală cu 19 ani și sub 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoane cu vârsta peste 65 de ani; personal medico – sanitar și auxiliar”, au transmis reprezentanții DSP Olt.

Politica