Reprezentanții IPJ Dolj au prezentat, astăzi, un bilanț al acțiunilor derulate în județ în primele 9 luni ale anului 2024.
Astfel, polițiștii au reținut, în perioada menționată, 5.027 de permise de conducere, dintre care 451 pentru consum de alcool, 2.598 pentru depășirea limitei legale de viteză, dintre acestea, 215 fiind pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 km/h, 450 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric, 693 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor sau vehiculelor, 246 pentru nerespectarea normelor privind depășirea vehiculelor, iar 589 pentru alte abateri.
Polițiștii rutieri doljeni au organizat și executat acțiuni în colaborare cu specialiștii Registrului Auto Român, în cadrul cărora au fost aplicate 470 de sancțiuni contravenționale. Printre neregulile constatate se numără defecțiuni la mecanismul de direcție, sistemul de frânare sau sistemul de lumini.
1.140 de certificate de înmatriculare, retrase
De asemenea, în cadrul tuturor activităților desfășurate, pentru abaterile constatate au fost retrase 1.140 de certificate de înmatriculare, 447 fiind pentru deficiențe tehnice, dar şi 353 de seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
”În primele 9 luni ale anului 2024, au fost transmise 55 de informări către factorii de decizie care au în administrare reţeaua de drumuri, principalele nereguli constatate fiind lipsa unor indicatoare rutiere sau deteriorarea acestora, existenţa unor gropi în partea carosabilă, necesitatea efectuării de marcaje pietonale sau de delimitare a benzilor de circulație, precum şi semnalizare rutieră corespunzătoare, în special în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar”, se arată în comunicatlui IPJ Dolj.
Potrivit sursei, poliţiştii au aplicat 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 70.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor art.105 din O.U.G. nr.195/2002 R privind circulaţia pe drumurile publice.
Pe de altă parte, polițiștii doljeni amintesc faptul că numărul de mașini a crescut de la 137.153 câte erau în anul 2010, la 246.862 în anul 2018, 281.159 în anul 2020, ajungând la 315.596 la începutul anului 2024 (+178.443).
Numărul înmatriculărilor de mașini noi în Dolj a crescut
Aceste date, spun autoritățile doljene, reprezintă exclusiv autovehiculele înmatriculate în județul Dolj, la numărul acestora adăugându-se şi cele înmatriculate în alte state, în sistem leasing, rent-a-car, precum și cele înmatriculate temporar în alte județe sau aflate în tranzit pe raza administrativ-teritorială a județului Dolj.
Şi numărul posesorilor de permise de conducere a cunoscut o creştere semnificativă, de la 196.138 în anul 2010, la 247.231 în anul 2018, 258.870 în anul 2020, ajungând la 276.644 în 01.10.2024 (+80.506).
Educație rutieră în școli
Tot în această perioadă, au fost încheiate protocoale de colaborare/programe parteneriale în domeniul prevenirii și combaterii accidentelor rutiere cu instituții care au atribuții în domeniul rutier, respectiv: cu Inspectoratul Școlar Județean, Registrul Auto Român – Reprezentanța Dolj și Societatea pentru Lucrari de Drumuri si Poduri Dolj / Consiliul Judetean Dolj, inclusiv cu unitățile de învățământ preuniversitar din Craiova, având loc şi întâlniri cu grupurile ţintă.
Astfel, în unitățile de învățământ preuniversitar de pe raza judeţului Dolj, poliţiştii rutieri, împreună cu polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalităţii şi Biroului Siguranţă Şcolară, au desfăşurat peste 180 de activităţi educative, fiind folosit şi laboratorul mobil achiziţionat în cadrul Proiectului Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.
De asemenea, în cadrul proiectului ,,Roadpol Safety Days”, poliţiştii au acţionat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere şi în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
Recomandări pentru prevenirea evenimentelor rutiere
– înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare;
– nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit. Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi a celorlalţi participanţi la trafic;
– respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi viteza la condiţiile de trafic şi carosabil;
– folosiţi centura de siguranţă şi respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți scaunul special pentru copii);
– pentru că se apropie sezonul rece, vă recomandăm să vă informaţi din timp cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Recomandări pentru pietoni
– să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea, sau numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi după o asigurare temeinică; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;
– să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversaţi un drum public, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier.
– când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie!Aici nu aveţi prioritate.
Recomandările polițiștilor pentru conducătorii de biciclete și de trotinete electrice
– să folosească căștile de protecție și elementele reflectorizante, pentru propria protecție, dar și pentru a crește vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu bicileta/trotineta electrică este de 14 ani, iar în cazul trotinetelor, numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
– dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum, nu pe trotuare.
– cei care învață mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau zonele din afara drumului public. În cazul copiilor de vârste mici, este obligatorie supravegherea părinților.
– traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau pe trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier. Traversarea se va face doar mergând pe jos, pe lângă bicicletă sau trotinetă, după ce, în prealabil, v-ați asigurat că intenția de a traversa a fost observată de conducătorii auto și că aceștia pot opri în condiții de siguranță.
Foto: Arhiva ziarului