vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Lanț uman de Ziua Internațională a Animalelor, la Palatul Copiilor

Un papagal, câțiva căței și mascota evenimentului, un cățel dresat pe nume Oscar, au fost în centrul atenției. Oscar, cunoscut pentru munca sa alături de copii cu nevoi speciale, a cucerit inimile tuturor celor prezenți

Micuții de la Palatul Copiilor din Craiova au sărbătorit Ziua Internațională a Animalelor printr-un eveniment emoționant, în cadrul căruia au format un lanț uman și și-au adus propriile animale de companie. Scopul acțiunii a fost de a sublinia importanța respectării drepturilor animalelor și a legăturii puternice dintre oameni și viețuitoarele din jurul nostru.

Un papagal, câțiva căței și mascota evenimentului, un cățel dresat pe nume Oscar, au fost în centrul atenției. Oscar, cunoscut pentru munca sa alături de copii cu nevoi speciale, a cucerit inimile tuturor celor prezenți. Evenimentul a fost însoțit de expoziții, muzică și dans, dar și de mesaje de conștientizare asupra protecției mediului și a animalelor. Copiii au purtat măști și baloane, creând o atmosferă de sărbătoare, dar și de reflecție asupra responsabilității față de natură.

„Nimic nu se poate face pentru copii, fără copii. Ca atare, noi marcăm împreună Ziua Mondială a Animalelor, printr-o expoziție, pentru că ne pasă de animale, ne pasă de mediu, de protecția mediului. Copiii s-au pregătit cu măști, cu baloane, cu diverse mesaje care să încurajeze să avem grijă de natură. Avem și spectacole cu muzică și dans. Într-un cuvânt, este ziua copilului în fiecare zi. Mascota este Oscar, un cățel Yorkshire crescut între copii și cred că el se crede copil. Drept urmare, el e fericit când e printre copii. Nu este pentru prima dată când vine la Palatul Copiilor. Oscar a crescut la Școala Specială „Sfântul Mina” când împreună cu Liviu Ionescu, în 2014, am făcut un proiect „Câini speciali pentru copii speciali” pentru că aveam doi copii cu cecitate. Liviu Ionescu venea săptămânal cu câini special antrenați și în felul acesta s-au obișnuit. A fost mult mai ușor așa pentru copiii respectivi. Oscar e obișnuit să lucreze cu copii. Dacă într-o clasă este un singur copil cu dizabilități, el se duce la el”, a spus pentru „Jurnalul Olteniei” managerul Palatului Copiilor, Carmen Pascu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ziua Internațională a Animalelor, sărbătorită în fiecare an pe 4 octombrie, are ca scop promovarea drepturilor și bunăstării tuturor animalelor, fie ele domestice sau sălbatice, cu stăpân sau fără, conform site-ului worldanimalday.org.uk. Importanța acestei zile crește pe măsură ce experții în biodiversitate și protecția mediului lansează tot mai multe avertismente cu privire la situația dificilă a animalelor la nivel global.

În septembrie 2023, un studiu a lansat un avertisment cu privire la amenințările celei de-a șasea extincții în masă de pe Terra. Potrivit coautorului studiului, Gerardo Ceballos, profesor la Universitatea Națională Autonomă din Mexic, criza biodiversității este „la fel de gravă ca schimbările climatice”, însă mult mai puțin cunoscută de publicul larg. Studiul a fost publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Din cele aproximativ 5.400 de genuri, care cuprind 34.600 de specii, cercetătorii au constatat că 73 dintre acestea au dispărut de pe Terra în ultimele 500 de ani, majoritatea în ultimele două secole. Păsările sunt cele mai afectate, urmate de mamifere, amfibieni și reptile. Principalele cauze ale acestor extincții includ activitățile umane, cum ar fi distrugerea habitatelor naturale pentru agricultură, infrastructură și alte nevoi, precum și supraexploatarea prin pescuit excesiv, vânătoare și traficul de animale.

Politica