Profesorii sunt obligați să-și asume în scris, până la finalul anului, că nu oferă meditații contra cost elevilor de la clasele la care predau. Declarația de interese, care trebuie depusă până la 31 decembrie, nu va stopa fenomenul însă îi va determina pe dascăli să fie imparțiali la clasă, spun experții.
Declarația de interese a putut fi depusă încă din luna februarie, când profesorii au fost informați cu privire la procedură și au semnat în acest sens o notă de informare. În timp ce mulți au completat chiar atunci documentul, alții abia acum se pregătesc, scrie adevarul.ro
În declarație profesorul trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.
„Vorbim despre o procedură simplă, rapidă și obligatorie și care urmărește un scop precis”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tita, președintele Asociației Părinților din sectorul 1 al Capitalei. Să fie vorba despre stoparea fenomenului meditațiilor?
„Nu. Nu ai cum să lupți împotriva acestui flagel. În schimb, poți determina un profesor să-și adapteze nivelul de predare la nivelul tuturor elevilor din clasă, de la cei mai buni până la cei mai slabi”, a explicat părintele, pentru Adevărul.
Însă cum poate afla conducerea unei școli că un anumit profesor nu respectă regulamentul și își meditează elevii?
Dan Tita vine cu un răspuns.
„Să zicem că eu meditez copiii de la clasă, dar declar că n-o fac. Veniturile încasat nu sunt nici ele declarate. În acest context, un coleg de-al meu sau un părinte face o sesizare către ANAF iar eu, pentru că nu am declarat acele venituri, pot fi sancționat odată de către școală, pentru că am încălcat un regulament, odată de către ANAF căci sunt evazionist. De asta le este teamă profesorilor, că va sta ANAF-ul cu ochii pe ei”.
În sistemul de învățământ românesc sunt peste 200.000 de cadre didactice, potrivit datelor din august 2023 ale Ministerului Educației, care trebui să depună această declarație de interese.
Prevederea există de șapte ani în Codul de Etică însă, de cele mai multe ori, nu a fost luată în serios.