luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Consilierii PNL cer un premiu mai mare la Târgul Meșterilor Populari din Craiova

Autoritățile locale din Craiova doresc să acorde premiului „Cetatea Băniei”, în valoare de 1.000 lei, în cadrul Târgului Meşterilor Populari, ediţia a XLV-a, organizat în perioada 25 – 27 octombrie 2024, în municipiul Craiova. Evenimentul va reuni aproximativ 40 de meşteri, din zone etnografice reprezentative din ţară: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Timişoara, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov, Prahova, Hunedoara, Braşov, Sibiu, Cluj sau Bistriţa.

În fiecare an, din partea municipalităţii craiovene – partener al evenimentului de peste 20 de ani, se acordă în cadrul târgului – Premiul „Cetatea Băniei”, în valoare de 1.000 lei”, se menționează referatul de aprobare, pus la dispoziția consilierilor locali.

Deschiderea oficială a celei de-a XLV-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari va avea loc vineri, 25 octombrie 2024, în Piaţa William Shakespeare, iar expoziţia cu vânzare în aer liber va rămâne deschisă, de vineri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 22.00. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2024, selecția fiind analizată de către un juriu specializat, format din șefii secțiilor etnografice de la muzeele din Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilierii locali din partea PNL consideră că premiul „Cetatea Băniei” ar trebui să fie mai mare. Teodor Sas propune ca suma de 1000 de lei să fie mărită chiar până la 10.000 de lei, pentru ca premiul să însemne mai mult pentru meșterii implicați.

30.000 de euro pentru acea asociație care introduce Craiova în acel top al piețelor de Crăciun. Este bine că organizăm acel eveniment, dar să dăm 30.000 de euro la un site, care doar să promoveze, mi se pare aberant. În comparație cu un alt punct de pe ordinea de zi, referitor la acordarea unui premiu de 1.000 de lei, la Târgul Meșterilor Populari. Această sumă mi se pare o batjocură. 1.000 de lei, dar dai 30.000 de euro pentru promovarea pe un site. Cred că acest premiu ar trebui să fie undeva la 10.000 de lei, ca să însemne ceva pentru acei meșteri populari. Atrag atenția actualei administrații că săptămâna viitoare încep facultățile. Deja traficul este blocat. Săptămâna viitoare va fi complet blocat. La fel și parcările. Nu se începe niciun proiect de construire a unei parcări în Craiova. Nu se întâmplă nimic în acest sens”, a declarat Teodor Sas.

În perioada 25-27 octombrie 2024, în Piaţa William Shakespeare, meșteri olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesători, cusători, pielari, iconari, fierari, cofetari şi nu numai vor expune o diversitate de obiecte tradiționale funcționale sau estetice. În cadrul expoziției cu vânzare se vor regăsi atât obiecte de ceramică, textile, împletituri, țesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier, cât și produse alimentare tradiționale-afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole.

Alegerea perioadei acestui târg nu este deloc întâmplătoare, și anume de „Sfântul Dumitru”, care este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei după calendarul pastoral, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind și ocrotitorul spiritual al Craiovei.

În cadrul expoziției cu vânzare se vor regăsi atât obiecte de ceramică, textile, împletituri, țesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier, cât și produse alimentare tradiționale-afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole etc. Atât locuitorii urbei, cât și vizitatorii vor avea astfel ocazia de a regăsi valoarea unui patrimoniu şi mărturia reîntoarcerii la origini, prin aducerea la cunoștința publicului a patrimoniului românesc valoros, autentic și de necontestat.

Politica