vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Începe toamna astronomică. Ziua, egală cu noaptea

Echinocţiul de toamnă, când Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, va avea loc anul acesta duminică, 22 septembrie, la ora 15.44, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Ziua va fi aproximativ egală cu noaptea.

De la această dată, zilele devin din ce în ce mai scurte, iar nopțile se lungesc până la solstițiul de iarnă, care va avea loc pe 21 decembrie.

Fenomenul echinocțiului se produce de două ori pe an, în martie și septembrie, când Pământul nu se mai înclină față de Soare, astfel încât ziua și noaptea sunt aproape egale ca durată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Aflându-se la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor, notează g4media.ro

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Superstiții și tradiții de echinocțiu

În tradiția populară, echinocțiul de toamnă este legat de mai multe obiceiuri și credințe. Se spune că ultimele fructe căzute din pomi trebuie lăsate neculese ca ofrandă pentru Mama Natură. De asemenea, prunele sfințite în această zi erau păstrate pentru vindecarea rănilor, iar florile și frunzele de pe cruce erau folosite în leacuri pentru durerile de cap și de dinți.

Politica