vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

De patru ori mai mulți lucrători străini în Olt decât în 2017

Județul Olt dispune de un număr mare de lucrători străini. Față de 2017, numărul acestora a crescut constant, ajungând și la de patru ori mai mulți angajați străini. Forța de muncă a devenit de câțiva ani o problemă reală pentru angajatori, iar o soluție începe să fie, și pentru angajatorii olteni, importul de lucrători din țările non-UE. Numărul străinilor aflați pe teritoriul județului Olt a ajuns la 2.601, cei mai mulți fiind lucrători, în condițiile în care, în 2017, de exemplu, aceștia erau mai puțin de 700, potrivit adevărul.ro.

Peste 90% dintre lucrători sunt bărbați, domeniile în care activează preponderent fiind construcțiile și metalurgia. Industria confecțiilor textile și alimentația publică sunt alte domenii în care regăsim lucrători aduși preponderent din Asia.

Cei mai mulți lucrători străini care activează în județul Olt sunt din India – 358, Sri Lanka – 339, Turcia – 326, Nepal – 264 și Vietnam – 260. În județ, în monitorizarea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) sunt și 329 de cetățeni ai Uniunii Europene, majoritatea fiind din Italia, Germania și Spania.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși numărul străinilor aflați pe teritoriul județului este în creștere de la un an la altul, în acest an s-a înregistrat o scădere a numărului cererilor pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă. În timp ce în primele opt luni din 2023 au fost depuse 1.060 de cereri, în acest an numărul a scăzut cu peste jumătate (au fost depuse, în perioada  ianuarie –  august 2024, doar 457 cereri). Există și explicații pentru această scădere, pe de o parte condițiile impuse angajatorilor pentru eliberare acestor avize modificându-se, iar pe de alta s-a modificat și procedura de depunere a cererilor, trecându-se la programarea în sistem electronic (un sistem asemănător programărilor pentru pașaport), ceea ce face ca angajatorii interesați de astfel de avize să „vâneze” sloturi libere. Nu de puține ori se întâmplă ca în județul Olt să vină să depună cereri angajatori din alte județe, în timp ce angajatorii olteni fac același lucru atunci când identifică sloturi libere la inspectoratele din alte județe.

„Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu.

Printre cele mai importante modificări legislative aduse cadrului legal în cazul avizelor de angajare în muncă este faptul că termenul de valabilitate al adeverinţei cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant a crescut la 90 de zile anterior depunerii cererii”, a menționat cms. de poliție Cristian Matea, șeful Biroului pentru Imigrări Olt.

Angajatorul este cel care depune cerere pentru obținerea avizului de angajare, exclusiv în baza unei programări pe aplicația dezvoltată de Inspectoratul General pentru Imigrări. Avizul de angajare se obține în baza unei documentații. În termen de 30 zile, IGI eliberează acest aviz de angajare, dacă se îndeplinesc condițiile legale. Sunt depuse copii de pe pașapoarte și se analizează atât situația juridică a viitorului angajat, cât și situația juridică a angajatorului.

Angajatorul nu este obligat să le asigure lucrătorilor străini cazarea, însă lucrătorul străin este obligat să aibă o reședință pe care de obicei i-o asigură angajatorul. „Este obligația străinului pentru declararea reședinței și locuire efectiv la adresa de reședință pe care o declară la IGI”, a adăugat șeful Biroului pentru imigrări Olt.

sursa foto: adevărul.ro

Politica