marți, septembrie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Roxana Mînzatu, propusă vicepreședintă executivă a Comisiei Europene

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți, la Strasbourg, noua echipă de comisari europeni şi portofoliile acestora, după săptămâni de lupte politice, care au culminat luni cu demisia comisarului pentru piața internă, Thierry Breton.

Roxana Mînzatu (44 de ani), comisarul european propus de România, va primi portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness). Nu este un portofoliu economic, așa cum susținea Marcel Ciolacu că va primi România, după ce a fost respinsă prima propunere a Guvernului român pentru acest post – Victor Negrescu, scrie hotnews.ro

Mînzatu ar urma să fie și vicepreședinte al Comisiei Europene. Ar fi primul comisar român în această funcție. Este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, alături de Teresa Ribera (Spania), Henna Virkkunen (Finlanda), Stéphane Séjourné (Franța), Kaja Kallas (Estonia) și Raffaele Fitto (Italia).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ursula von der Leyen a precizat că viitoare Comisie va avea în compunere 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din totalul CE.

„Sunt foarte bucuroasă să îi încredinţez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţe şi pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esenţiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.

Fost deputat PSD timp de aproape 8 ani, Roxana Mînzatu este specializată în fonduri europene. În 2019, a fost ministru al Fondurilor Europene timp de câteva luni, până când Guvernul condus de Viorica Dăncilă a căzut prin moțiune de cenzură.

Conform unui document al Comisiei Europene, consultat de HotNews.ro, atribuțiile și responsabilitățile pentru acest portofoliu atribuit Roxanei Mînzatu sunt:

Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii.

„Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională”.

A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale.

„Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.

În plus, portofoliul este urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului shimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piaţa muncii”.

În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai vizibile din programe din Europa.

Comisarul pentru muncă are în responsabilitate aproape o cincime din bugetul UE.

Portofoliul are responsabilități legislative în domeniile liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, modelând legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă. Include, de asemenea, responsabilități în domenii precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea ocupațională si siguranța. De asemenea, se concentrează în mod semnificativ pe coordonarea politicilor statelor membre în domeniile ocupării forței de muncă, educație și formarea profesională.

Persoana responsabilă cu acest portofoliu va lucra cu serviciile Comisiei care se ocupă de ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, precum și cu cei care lucrează în educație. Portofoliul presupune și coordonarea unei serii de agenții descentralizate, inclusiv Autoritatea Europeană a Muncii.

Instituțional, responsabilul acestui portofoliu va reprezenta Colegiul în două formațiuni de Consiliu:
Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Formațiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport a Consiliul (EYCS). Ei vor fi principalul omolog al miniștrilor ocupării forței de muncă, drepturi sociale și educație și, în Parlamentul European principalul omolog pentru Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și al Comisia pentru Cultură și Educație (CULT).

Cum au fost alocate celelalte portofolii:

Maroš Šefčovič (Slovacia) va fi comisar pentru comerț și securitate economică. Acesta este un portofoliu nou care include și politica vamală. Va avea și un al doilea rol: Comisar pentru relații interinstituționale și transparență.

Valdis Dombrovskis (Letonia) va avea, de asemenea, un dublu rol. El va fi comisarul pentru economie și productivitate. Va avea și rolul de comisar pentru implementare și simplificare.

Dubravka Šuica (Croația) va fi comisara pentru Mediterana. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.

Olivér Várhely (Ungaria) va fi comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.

Wopke Hoekstra (Olanda) va fi comisarul pentru climă și creștere curată. El va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.

Andrius Kubilius (Lituania) va fi comisar pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene a Apărării și la stimularea investițiilor și a capacității industriale.

Marta Kos (Slovenia) va fi comisară pentru extindere – responsabilă și pentru vecinătatea noastră estică. Se va ocupa de sprijinirea Ucrainei – și de continuarea lucrărilor de reconstrucție, precum și de sprijinirea țărilor candidate pentru a le pregăti pentru aderare.

Jozef Síkela (Cehia) va fi comisar pentru parteneriate internaționale.

Costas Kadis (Cipru) va fi comisar pentru pescuit și oceane.

Maria Luís Albuquerque (Portugalia) va fi comisară pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor. Acest lucru va fi vital pentru consolidarea și finalizarea uniunii piețelor de capital și pentru a asigura că investițiile private ne susțin productivitatea și inovarea.

Hadja Lahbib (Belgia) va fi comisară pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă.

Magnus Brunner (Austria) va fi comisarul pentru afaceri interne și migrație. Acesta se va concentra pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația – dar și pe consolidarea frontierelor și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.

Jessika Roswall (Suedia) va fi comisară pentru mediu, reziliență și o economie circulară competitivă.

Piotr Serafin (Polonia) va fi comisar pentru buget, antifraudă și administrație publică.

Dan Jørgensen (Danemarca) va fi comisar pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței.

Ekaterina Zaharieva (Bulgaria) va fi comisară pentru cercetare și inovare.

Michael McGrath (Irlanda) va fi comisar pentru democrație, justiție și statul de drept.

Apostolos Tzitzikostas (Grecia) va fi comisar pentru transport durabil și turism. El este responsabil pentru mobilitatea bunurilor și a persoanelor.

Christophe Hansen (Luxemburg) va fi comisar pentru agricultură și alimentație.

Glenn Micallef (Malta) va fi comisar pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.

Politica