Medicii semnalează în aceste zile o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar, ca în fiecare an, mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii. Vara, salmonella este cea care face adevărate ravagii.
Letargie, febră, diaree, dureri abdominale și stări de vomă sunt simptome care ar trebui să te trimită cu copilul direct la medic. Nu este timp de pierdut, căci deshidratarea ar putea avea efecte dintre cele mai periculoase.
„N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atât”, a precizat prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandru Rusescu” din Capitală, potrivit adevarul.ro
„Trebuie consultați toți copiii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau vărsături de culoare galben-verzui. Până ajungem la medic ar fi bine să încercăm să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare”, a mai precizat medicul.
Bolile digestive apar ce mai adesea, în timpul vacanțelor și a concediilor de vară.
„Cea mai severă formă este cea care nu îi mai permite să iasă din camera de hotel, îi este atât de rău și are atât de multe scaune. Asta este o formă severă sau are scaune hemoragice, (n.r. problemă) care trebuie adresată spitalului acolo unde se află”, spune Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti.
Și medicii de familie trag un semnal de alarmă cu privire la comercianții ambulanți care vând pe plajă.
„Mâncarea junk food, cea care se vinde stradal, pe care o consumăm mai ales în vacanță, este atractivă, miroase frumos, ne face poftă. Dacă ești adult, te mai poți opri, însă un copil nu se poate abține și cere. Iar părinții îi cumpără. Însă nu toți comercianții respectă regulile de igienă”, a declarat pentru „Adevărul” medicul de familie Mihai Mara.
„Sunt multe alimente care sunt ținute în soare, la temperaturi ridicate, manipulate fără mănuși de protecție, nu sunt acoperite și se pun pe ele muștele. Dacă vezi un porumb fiert, plin de muște, cumperi copilului? Să știți că mulți o fac!”, ne-a mai spus dr. Mihai Mara.
Medicul atenționează că nu numai alimentele precum carnea, laptele, brânzeturile, ouăle sunt periculoase, ci și fructele și legumele nespălate. „Mulți încă nu știu că pepenele, de exemplu, înainte de a fi tăiat, se spală foarte bine. Dacă nu, lama cuțitului care atinge coaja plină de bacterii contaminează miezul. Și la cabinet la noi când mai vine câte un pacient cu probleme digestive îl întreb dacă a mâncat pepene. Dacă spune da, următoarea întrebare este dacă l-a spălat înainte. Răspunsul este nu, de cele mai multe ori. Păi ce, eu mănânc coaja? îmi răspund oamenii”.
Medicul pediatru Iurie Burlacu explică faptul că toxiinfecțiile alimentare nu sunt altceva decât infecții ale tractului digestiv, determinate de consumul unor alimente contaminate cu agenți patogeni (virusuri, bacterii).
„Toxiinfecțiile alimentare sunt provocate de alimentele care se degradează ușor (carnea, ouale, laptele), cele perisabile sau fructele și legumele nespălate”, spune acesta. Pentru a evita îmbolnăvirile, medicul vine cu câteva sfaturi: „Spălați-vă pe mâini bine înaintea pregătirii sau servirii meselor! Păstrați alimentele în condiții adecvate (pe cât posibil în frigider sau locuri răcoroase). Nu lăsați alimentele descoperite și în căldură. Verificați data expirării de pe ambalajul alimentelor și evitați restaurantele insalubre”.
Medicul le recomandă părinților ca atunci când merg cu copiii la restaurant să nu se jeneze și să miroasă, chiar să guste mâncarea servită celor mici.
„Înainte de a manipula orice aliment, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Apoi, mare atenție de unde ne cumpărăm mâncarea. Dacă mergem la o terasă sau la un restaurant și ni se pare că alimentele au un gust modificat, mai bine nu mâncăm decât să ajungem la spital”, mai recomandă și dr. Mihai Mara.
„Mai vedem comercianți care poartă mănuși când manipulează produsele alimentare. Dar ce folos că porți mănuși, dar nu le dai jos când încasezi banii?” se mai întreabă, retorc, dr. Mara.