După lucrările de lărgire a plajelor, la mal relieful subacvatic se află într-un proces continuu de schimbare. Au apărut gropi adânci de până la 12 metri. La Neptun, un tânăr de 23 de ani a fost găsit mort într-o astfel de groapă.
Inginerii de mediu atrag atenția că la mal relieful subacvatic este într-o continuă schimbare, în urma escavărilor făcute pentru lățirea plajelor. S-au format gropi și de 12 metri, care au modificat inclusiv curenții din mare, potrivit stirileprotv.ro
Tânărul, găsit mort la Neptun, era din Mangalia și a mers marți seară cu prietenii pe plaja din Neptun ca să facă o baie la apus. Din păcate, nu știa să înoate, a intrat în mare și nu s-a mai întors.
El se afla într-o groapă cu o adâncime de trei metri, în imediata apropiere a țărmului.
„S-au format foarte multe gropi și am fost nevoiți să luăm fiecare groapă în parte”, a spus Marian Ciulei, ISU Dobrogea.
Potrivit scafandrilor, gropile au dus la formarea unor curenți extrem de periculoși.
„Este inutil să înoate împotriva curentului pentru că pentru că de obicei curentul e mult mai puternic. Va trebui să se lase oarecum condus de curent, să stea cât mai mult la suprafață, să nu intre în panică”, a afirmat Pascale Roibu, scafandru.
O femeie a mărturisit, de asemenea, că „marea te trage amețitor”: „Am simțit-o pe propria piele. Am intrat doar până la genunchi, curenții sunt foarte puternici și marea te trage amețitor. Nici nu îți dai seama acum ești la mal, în 20-30 de secunde ești după geamandură”.
Astfel de gropi sunt și în Mamaia, unde au o adâncime de aproximativ trei metri, iar la Eforie ajung și până la șapte metri adâncime.
„Aceste gropi acționează ca niște diguri, ele modifică radical circulația curenților în zona lor. Se pot crea vârtejuri și alte fenomene neplăcute. Vor fi zeci de ani până când se va ajunge la un profil normal”, a spus Răzvan Mateescu, expert marin INCDM.
Foto: arhivă