Peste 3.3 miliarde de oameni vor fi obezi sau supraponderali până în 2035
54% din populația lumii, adică peste 3.3 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali până în 2035, conform celor mai recente proiecții. Obezitatea în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani este de așteptat să crească semnificativ, de la 175 de milioane de cazuri în 2020 la 380 de milioane în următorii 11 ani. Despre această mare problemă a lumii moderne s-a discutat, miercuri, la Craiova.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a găzduit, miercuri, o conferință de presă pe tema obezității. Aceasta în cadrul unui proiect derulat în marile centre universitare de medicină din țară.
Potrivit datelor prezentate de specialiști, în România, specialiștii prognozează o creștere accentuată a obezității și supraponderii în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă. Până în 2035, rata anuală de creștere a numărului de persoane adulte cu un Indice de Masă Corporală asociat supraponderii sau obezității este estimată la 0.2%, în timp ce în rândul copiilor această rată este de 3.1%.
„Universitatea noastră s-a implicat în foarte multe proiecte de sănătate publică, de testare, de conștientizare. Am avut și am pus bazele unei campanii de testare pentru hepatita cronică virală, fiind peste 60.000 de persoane testate în Oltenia, de conștientizare a infecției cu HPV, de prevenție a meningitei. Iată că a venit rândul obezității, o problemă majoră de sănătate publică. Statisticile apreciază că în puțin timp, până în 2035, proporția obezității va fi covârșitoare. Circa 52% din populația globală va fi supraponderală. Din toamnă, demarăm o campanie în mediul rural de identificare a bolilor netransmisibile: diabet zaharat, obezitate. O campanie cu un laborator mobil. Venim în sprijinul pacienților din mediile defavorizate.”, a declarat prof. univ. dr. Dan Gheonea, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Craiova.
Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, inițiatoarea campaniei „Controlează Obezitatea” și prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subliniat necesitatea acestei campanii.
„Considerăm mai mult decât necesar derularea unei astfel de campanii pentru că obezitatea este o problemă reală de sănătate publică. Cifrele sunt alarmante, prevalența actuală este, cu certitudine, subevaluată, iar estimările de creștere sunt impresionante. Dacă privim spre viitor, prevalența copiilor cu obezitate va fi aproape la 50% din populația infantilă. Deci, 1 din 2 copii va fi supraponderal sau obez. Poate cel mai alarmant lucru este faptul că, încă din copilărie, obezitatea începe să vină cu niște complicații, care pot fi atribuibile unui indice de masă corporală crescut. Există date clare privind o creștere a mortalității legate de o masă corporală crescută. În principal, boli cronice netransmisibile, precum boala coronariană cardiacă, accidentul vascular cerebral și cancerul. În aceste situații, rata de mortalitate este dovedită. Înseamnă că trebuie să ne îndreptăm atenția către obezitate și către un management adecvat al acesteia”, conform acesteia.
Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat impactul obezității asupra sănătății.
„Factorul major pe care îl are obezitatea asupra corpului nostru este o amprentă care pleacă din modul în care organismul își reglează echilibrul pe parcursul nopții. Lipsa oxigenului pe parcursul nopții influențează atât funcția endocrină, activitatea hepatică metabolică, aduce pacientul cu diabet zaharat într-o zonă de dezechilibru, afectează cordul. Aceasta campanie ne pune la masă pe toți pentru că tratând cauza, obezitatea se va reduce într-un mod echilibrat. Sindromul de apnee în somn este o constantă care se întâlnește la 80% dintre pacienții cu obezitate și presupune oprirea respirației pentru minim 10 secunde, ceea ce duce la scăderea oxigenului în sânge. Aceasta are efecte directe și aduce risc de accident vascular cerebral matinal, decompensare cardiacă cu risc de fibrilație atrială, tulburări metabolice care impactează tot echilibrul și opun o rezistență la curele de slăbit la care pacientul apelează”, a afirmat dr. Beatrice Mahler.