joi, octombrie 31, 2024

Ultima ora

Sport

Alegerile locale au bulversat activitatea din mai multe primării vâlcene

Comasarea alegerilor local cu cele europarlamentare, despre a cărei utilitate nu discutăm aici, au dus la situaţii pe care noi le-am anticipat.

Este vorba de localităţile a căror primarii aflaţi acum în funcţie au pierdut alegerile. Şi o mare parte din viceprimarii actuali ştiu că nu mai pot fi viceprimari, iar la consilierii judeţeni şi locali numărul celor car nu vor mai fi în funcţie este şi mai mar.

Aceşti oameni nu numai că nu mai fac nimic util pentru administraţii, încasând în aceste luni lefurile degeaba, dar creează și haos prin visteriile primăriilor. Iar o parte din salariaţii administraţiilor sunt preocupaţi să-şi găsească alte locuri de muncă, să se transfere în servicii ale statului unde să aibă protecţie politică în continuare. În unele primării au fost făcute deja cereri de concedii începând cu 1 noiembrie, iar actualii primari le-au aprobat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noii primari vor ajunge în funcţie la început de noiembrie. Vor avea de organizat alegeri parlamentare în 8 decembrie, o echipă ostilă în primărie, visteriile goale şi de făcut bugetul pe anul viitor. Parte din noii aleşi nu au nicio experienţă administrativă. Deci este clar cât de bine stau lucrurile.

Candidații care au câștigat alegerile locale din 9 iunie 2024 își vor putea lua în primire mandatele de primar, consilier local, președinte de consiliu județean (CJ) și consilier județean abia de la sfârșitul lunii octombrie.

Din cauza pandemiei de coronavirus din 2020, mandatele primarilor, consilierilor locali, consilierilor județeni și preşedinţilor CJ de la acea vreme, care ar fi trebuit să se încheie în iunie, au fost prelungite, prin lege, până cel târziu la 1 noiembrie 2020. Alegerile au putut fi organizate abia în 27 septembrie 2020, iar aleșii locali și-au preluat funcțiile mai târziu decât în mod obișnuit, la sfârșitul lunii octombrie, după validarea rezultatelor finale.

În Codul Administrativ este prevăzut că termenele vor începe să curgă din data de 27 septembrie 2024 și se referă la constituirea noilor consilii locale, validarea mandatelor, ședința de constituire, jurământul pe care-l depun aleşii locali. Niciun primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier local sau judeţean nu-şi poate desfăşura activitatea fără a depune în prealabil jurământul – informează gandul.ro

Mandatele aleșilor locali care și-au preluat funcțiile după scrutinul din septembrie 2020 încetează în zilele în care se împlinesc patru ani de la depunerea jurământului de către aceștia. Aleșii locali din mandatul 2020 – 2024 au depus jurământul la sfârșitul lunii octombrie 2020, după validarea rezultatelor finale ale alegerilor.

Primarii și consilierii locali și județeni care au câștigat alegerile din 9 iunie 2024 își vor putea prelua funcțiile abia de la finalul lunii octombrie și se vor putea ocupa doar de organizarea alegerilor parlamentare.

Următoarele alegeri din 2024 vor fi cele prezidențiale, cu primul tur în 15 septembrie și al doilea tur în 29 septembrie. Acestea vor fi urmate de alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 8 decembrie.

Andi Niculescu

Politica