Este o perioadă bună pentru oamenii care muncesc cu ziua, în agricultură. Aceștia pot câștiga până la 200 lei pe zi. Pe lângă aceasta, primesc mâncare și băutură.
Este însă criză de lucrători, spun fermierii.
Ziua de muncă s-a scurtat în sere și solarii, din cauza temperaturilor extreme, iar pentru un program de la 6.00 – la 12.00, de exemplu, se plătește 100-120 lei, scrie adevărul.ro, arătând că dacă oamenii mai vin la muncă și seara, câștigă alți bani.
„Când îi ai, ești obligat să ții de ei, pentru că forța de muncă a devenit bunul cel mai de preț. Fără ei ți-ai compromis afacerea”, spune un fermier din Olt.
Un legumicultor din Olt a precizat, pentru sursa citată, că a fost nevoit să renunțe să mai cultive pe toată suprafața pe care și-a construit solarii, pentru că a rămas fără zilieri: „Cam la 3 euro pe oră s-a ajuns la noi, 15 lei ora. Nu-i plătim neapărat la oră, dar am făcut o medie și cam aici s-a ajuns. Am observat că dacă îi ții mai mult într-o zi trebuie să pui ceva peste, altfel după o săptămână nu mai vin. Dacă tu ai prelungit programul cu o oră-două și nu ai suplimentat acolo să fie media cât plătești în 8 ore, în 10 ore, i-ai pierdut. (…) Vin oameni de 60 de ani și peste, care au câte șapte-opt pastile, de inimă, de diabet, vin pentru că sunt neajunsuri. Ei, normal, ar trebui să stea acasă, oamenii ăștia.Ai vrea să te dezvolți, ai vrea să faci la un alt nivel, ai vrea să faci marfă calibrată, să distribui undeva organizat, dar nu are cine. Până să ne formăm noi și să se desfășoare lucrurile așa cum ne-am dori, dispărem ușor, noi, fermierii mic”, a afirmat omul.
La Grădinari, un alt fermier, a menționat că ar fi vrut să angajeze oamenii legal. Aceștia refuză însă, pentru că ar pierde ajutorul social.
„Astăzi am avut cinci oameni la muncă, mâine voi avea șapte. Sunt costuri mari, aproximativ 40.000 lei pe lună. Le dau 150-160 lei pe zi, însă sunt și cheltuieli supliementare. Cornuri dimineața, cafea, o bere la prânz, încă o bere mai târziu, îi iau de acasă, îi duc după-amiaza acasă”, a spus fermierul.
Și fermierii care cultivă cereale au costuri substanțiale cu forța de muncă în această perioadă, scrie adevărul.ro În lunile de vârf, în care se recoltează și se stă în câmp și 10-12 ore, lucrătorii de pe utilaje ajung să câștige și chiar să depășească 2.000 euro/lună, arată sursa citată.