duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

Ce a lăsat în urmă furtuna din Oltenia

UPDATE: În Mehedinți, în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate 98 de apeluri de la cetățeni.
Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde pompierii mehedințeni acționează și în aceste momente pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiș și evacuarea apei din gospodării.

”Pompierii militari au intervenit pentru îndepărtarea a 19 structuri de acoperiș sau alte elemente de construcție (dislocate și căzute), 33 de autoturisme au fost avariate, 13 copaci au căzut pe carosabil blocând circulația sau se aflau în pericol de cădere și patru gospodării au fost inundate. În cazul mai multor solicitări de evacuare a apei, nu a mai fost nevoie de intervenția pompierilor, apele retrăgându-se.

Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Mehedinți recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, aceștia trebuie să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise.

În cazul în care persoanele sunt surprinse în zone deschise, se vor îndepărta rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi vor identifica un spaţiu care să le asigure protecţia”, potrivit ISU Mehedinți.

Grindina cât un ou de găină, averse torențiale și vijelii cu rafale de vânt de peste 90 km/h la oră au devastat mai multe localități din Oltenia. Cele mai afectate județe au fost Dolj, Gorj și Mehedinți. Autoritățile au emis, joi seara, mai multe mesaje de alertare a populației.

În localități, vijeliile au lăsat oamenii fără apărare: acoperișuri distruse, mașini cu geamurile și plafoanele sparte, străzi inundate și structuri întregi doborâte de vântul puternic.

Codul roșu de furtună, emis joi seară pentru Craiova, a dus la evacuarea parcurilor din oraș și suspendarea circulației tramvaielor, potrivit anunțului primăriei.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, anunţă că s-au luat mai multe măsuri: „Avem cod ROŞU de furtună. Am evacuat parcurile şi închidem pasajele. A fost oprită şi circulaţia tramvaielor şi au fost scoase, în schimb, mai multe autobuze în traseu. L.E. Echipele noastre de la RAADFL, Salubritate şi CAO sunt pregătite să acţioneze pentru debarasarea căilor de acces şi în caz de inundaţii. Pentru situaţii deosebite sunaţi la telefonul cetăţeanului: 0251.984”.

Pompierii doljeni și serviciile publice din Administrația Publică Locală au intervenit, joi seara, pentru degajarea arborilor căzuți în municipiul Craiova pe strazile 22 Decembrie, Nicolae Ionescu Sisești, Henry Ford, str. Prelungirea Teilor, str. Anul 1848 și în localitățiile Malu Mare, Robănești, Dobrești-sat Murta, Ghindeni și Ostroveni.

De asemenea au fost înregistrate solicitări pentru evacuarea apei din trei imobile în municipiul Craiova pe strada Tineretului, Râului și strada Calea Unirii. Totodată s-a intervenit în comuna Pielești, Aleea 4 Magnolia pentru degajarea unui acoperiș căzut pe autoturismele din parcare și pentru lichidarea unu incendiu izbucnit la un copac în comuna Carcea, str. Pelendava, au anunțat reprezentanții ISU.

În Mehedinți, de la la ieșirea din Clisura Dunării, Orșova, până la Turnu Severin, furtuna a făcut ravagii. Orșova, Gura Văii și Severin au fost lovite năprasnic. În Turnu Severin, covorul de grindină măsura și cinci centimetri. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Au fost emise 5 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, iar la nivelul ISU Mehedinți a fost activată Grupa Operativă începând cu ora 19:30 pentru gestionarea solicitărilor deosebite.

Până la ora 22.00, în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate 67 de apeluri de la cetățeni.

Potrivit sursei citate, cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta-Turnu Severin, unde pompierii mehedinţeni acţionează pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiş, a copacilor căzuţi pe carosabil, dar şi pentru evacuarea apei din gospodării.

„Au fost afectate 24 de structuri de acoperiş sau alte elemente de construcţie (dislocate şi căzute), 12 autoturisme au fost avariate, 20 de copaci au căzut pe carosabil blocând circulaţia şi 22 de gospodării au fost inundate”, a precizat ISU Mehedinţi.

Și acoperișul Liceului de Artă „Ioan Ștefan Paulian” a fost luat de furtună. O parte din acoperiș a căzut pe acoperișul altei case. Cursurile au fost suspendate pentru vineri.

În această dimineață, pompierii intervin la degajarea unor elemente de construcție (acoperiș) pe str Topolniței.

În Olt, echipajele ISU au fost solicitate să intervină, noaptea trecută, pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, în următoarele situații:

  • – asigurarea măsurilor de prevenire specifice la stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil, în localitățile Gradinari și Radomirești;
  • – eliminarea apei din subsolul unei locuințe,în localitatea Scornicești. Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere echipată cu motopompă;
  • – acoperișul unei case luat de vânt, în localitatea Stoenești;
  • – acoperiș de bloc luat de vânt, în orașul Drăgănești Olt;
  • – acoperiș de bloc luat de vânt, în municipiul Caracal. Au fost avariate două autoturisme.
  • – s-a acționat pentru îndepărtarea a 15 arbori doborâți de vânt, care au avariat 2 autoturisme.

În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale.

A fost furtună destul de puternică și în Vâlcea, mai ales în sudul județului, cu ploi, vijelii, căderi de grindină. Au fost mai multe apeluri la numărul unic de urgență 112, în special pentru a anunța copaci căzuți pe șosele și inundații de mică amploare.

Nu au fost înregistrate persoane rănite.

De asemenea, pompierii au intervenit în municipiul Drăgășani.

„Copaci căzuți în municipiul Drăgășani – intervin pompierii din cadrul Detașamentului Drăgășani. Traficul rutier este blocat pe Drumul Național 64, la ieșirea din municipiu spre comuna Grădinari din județul Olt. Inundație în municipiul Drăgășani, pe strada Primăverii, „La barăci”. O baracă este inundată. Intervin pompierii din cadrul Detașamentului Drăgășani”, au anunțat reprezentanții ISU Vâlcea.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 13 iunie, o atenționare cod galben de temperaturi ridicate pentru sudul și sud-estul țării și o alta de vreme instabilă pentru aproape întreg teritoriul României.

Politica