miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Alexandra Popescu, singura elevă acceptată la Universitate Dartmouth din New Hampshire, SUA

Alexandra Popescu a primit o bursă integrală în valoare de 400.000 de dolari

Alexandra Popescu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, a fost acordată o bursă integrală în valoare de 400.000 de dolari la prestigioasa Universitate Dartmouth din New Hampshire, SUA, ca recunoaștere a muncii, ambiției, dorinței și sacrificiilor sale. Prin acest succes, Alexandra și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, la una dintre cele mai de seamă universități din Ivy League, ce include instituții de prestigiu precum Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton și Yale, cu rate de acceptare sub 4-5%. Ea este singura româncă acceptată la Dartmouth în acest an, în timp ce aproximativ 10 alți tineri români urmează cursuri la celelalte universități din Ivy League, conform Pandurul.

Elevă exemplară, autoeducată, Alexandra s-a implicat activ într-o varietate de activități extracurriculare, oferindu-i oportunitatea de a interacționa cu persoane și sisteme educaționale diverse. Încă din clasa a XI-a, a început să se pregătească pentru admiterea la o universitate din SUA și a abordat singură toate examenele, inclusiv SAT, obținând un scor situat în topul 1% la nivel mondial. În plus față de rezultatele academice remarcabile, Alexandra a fost implicată în numeroase activități extracurriculare, precum Consiliul Național al Elevilor, unde a deținut poziția de secretar executiv, și a participat la diverse hackathoane naționale și internaționale.

A organizat proiectul „Scoarța – sat european 2023” și a avut multiple internshipuri și școli de vară. În procesul de aplicare la Dartmouth, Alexandra a beneficiat de sprijinul ONG-ului „Vreau să studiez în America”, iar acum ajută elevii de clasa a XI-a să aplice la universități de prestigiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Dartmouth, Alexandra va studia Informatică, Statistică și Economie, dorind să aplice științele exacte într-un mod care să aibă un impact real asupra societății. A descoperit pasiunea pentru acest domeniu în urma unui program de vară unde a analizat starea de bine a femeilor din țările în curs de dezvoltare.

„Cumva, deşi nu pare, pentru mine a fost mai uşor să studiez în America decât ar fi fost în Europa pentru că în America există posibilitatea să primeşti bursă integrală, aşa cum am primit eu, în Europa erau în continuare costuri pe care familia mea le-ar fi putut suporta, dar cumva nu se potriveau atât de mult opţiunile de la facultate şi cursurile pe care le găseam cu ceea ce îmi doream eu să studiez şi aşa, în America, am găsit programul care, cumva, răspunde direct la dorinţa mea de ce vreau să continui şi a fost şi posibilitatea aceasta de a primi o bursă integrală. Bursa constă în taxă de şcolarizare, cazare, mâncare, asigurare medicală, cărţi, timp de patru ani. Valoarea ei este de 400.000 de dolari. Am aplicat alături de ‘Vreau să studiez în America’, este un ONG care sprijină copiii din România să aplice la facultăţi atât în America, cât şi în Europa (…). După ce am fost sprijinită de comunitatea aceasta absolut extraordinară de tineri care au studiat la rândul lor la facultăţi din America şi acum îi ajută pe alţii, şi eu am ajuns să ajut clase de copii care aplică acum, deci sunt acum clasa a XI-a. Deci cumva este acest proces de a învăţa de la alţii şi apoi de a ajuta şi tu alţi tineri„, precizează Alexandra într-un reportaj special realizat de Agerpres.ro, notează sursa citată.

În procesul de aplicare la Dartmouth a fost ajutată de către membrii „Vreau să studiez în America”, un ONG care sprijină copiii din România să aplice la universităţi din America şi din Europa. Acum, la rândul ei, îi ajută pe elevii de clasa a XI-a din ţară să parcurgă paşii necesari pentru a ajunge la facultatea dorită.

Provenind dintr-o familie care locuiește în comuna Scoarța, lângă Târgu Jiu, Alexandra a făcut naveta zilnic pentru a ajunge la școală, dar acest lucru nu a împiedicat-o să exceleze. În 2022, alături de alți tineri și susținută de autoritățile locale, a câștigat proiectul „Scoarța – sat european de tineret 2023”.

Deși plecarea în America pe 2 septembrie va fi dificilă pentru părinții săi, Alexandra intenționează să profite de timpul rămas pentru a petrece momente de calitate cu familia și pentru a se bucura de o vacanță de vară binemeritată. După terminarea studiilor, dorește să lucreze câțiva ani în America și apoi să-și continue studiile cu un master sau doctorat. Pe termen lung, ia în considerare întoarcerea în România pentru a contribui la dezvoltarea țării sale. Alexandra speră ca din ce în ce mai mulți elevi să fie acceptați la universități de prestigiu din Europa și SUA, pentru a beneficia de oportunități educaționale deosebite. Din România, spune Alexandra, mai sunt aproximativ 10 tineri care studiază la celelalte şapte universităţi, ea fiind singura româncă acceptată în acest an la Universitatea Dartmouth.

A fost mereu o elevă cu rezultate foarte bune, autodidactă, iar cea mai mare şansă i-a fost oferită de activităţile extraşcolare pe care le-a desfăşurat. Astfel a luat contact cu persoane care au ajutat-o şi au îndrumat-o în parcursul său, dar şi cu medii şi sisteme de învăţământ diferite de cel românesc şi şi-a dat seama că îşi doreşte mai mult în ceea ce priveşte educaţia ei. A început să se pregătească pentru admiterea la o universitate din SUA în semestrul al doilea al clasei a XI-a, dar ştia deja ce anume vrea să studieze. S-a pregătit singură pentru toate testele pe care a trebuit să le dea, inclusiv pentru Bacalaureatul american – SAT, şi a reuşit să obţină un scor destul de mare, clasându-se în top 1% mondial. Toate aceste rezultate au venit însă după o muncă intensă şi timp liber sacrificat, însă a fost norocoasă fiindcă i-a plăcut ceea ce a făcut.

Politica