miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Votez pentru Sănătate: „Pacienții refuză să vină la medic pentru că nu au informații”

Caravana Votez pentru Sănătate a ajuns la Craiova, joi. Mai mulți oficiali locali și regionali, împreună cu medici și conducerea Universității de Medicină și Farmacie Craiova, s-au întâlnit pentru dezbaterea din campania „Votez pentru 9 Sănătate”. În cadrul dezbaterii s-au prezentat lacunele sistemului medical românesc, dar și soluții pentru ca pacienții români să nu mai sufere din cauza lipsurilor sanitare.

„Nu este întâmplător ca aici să înceapă orice discuție despre sănătate pentru că suntem la universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Acesta este rolul nostru la Universitate, să ne implicăm. rolul nostru principal este de educație în sănătate. Nu doar că formăm viitori medici, ci suntem și un ajutor al sistemului de sănătate prin programele pe care le-am desfășurat. Facem educație medicală cu populația. Este foarte important să avem o populație educată. Ne-am dat seama că pacienții refuză să vină la medic din cauza problemelor sanitare. De ce? Nu au informațiile necesare”, a transmis rectorul UMF Craiova, Dan-Ionuț Gheonea.

Manifestul campaniei Votez pentru Sănătate prevede 9 principii: alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din produsul intern brut (PIB); eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate; transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi; abordare proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății; accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital; reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major; digitalizarea sănătății; personalul medico – sanitar trebuie să rămână în România; redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Indiferent că vorbim despre pacienții din București, Craiova sau din alte localități din România, că sunt din mediul urban sau rural, toți pacienții români au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene. Vrem 9% din PIB pentru sănătate în România. Tocmai din acest considerent, este important să înțelegem care sunt, în mod real, nevoile pacienților, medicilor, reprezentanților spitalelor, farmaciștilor și să găsim soluții împreună cu autoritățile locale, pentru o Sănătate Nouă pentru pacienți”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

În România, pacienții se luptă nu doar cu propriile probleme de sănătate, ci și cu cele din sistemul de sănătate. Astfel, se vrea mai multă finanțare pentru sistemul medical.

„Sunt alături de voi în plan electoral. Am dezvoltat lucruri în ultimii patru ani împreună și consultându-ne permanent. Avem mullte realizări în ceea ce privește spitalele din Oltenia. Suntem în curs de recepție în cadrul clinicii de farmacie a Spitalului nr 1 Craiova. Rolul Consiliului Județean este în primul rând de administrare, de modernizare și de pezentare a ifrastructurii. Am renovat complet clinicile 2 și 3 din cadrul spitalului județean. În momentul de față avem documentația pentru un nou spital de onco-pediatrie. Ca să nu mai spun și de alte investiții ale Consiliului Județean. Tot ce a însemnat sănătate în Dolj, ne-am ocupat”, a declarat Mihai Neațu, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.

La rândul său, Ileana Șerban, subprefect al județului Dolj, a afirmat: „La finalul acestei zile sunt convinsă că veți concluziona multe lucruri importante pentru sănătatea Olteniei. Nu pot să spun mai multe despre finanțare, dar suntem alături de dumneavoastră cu tot ceea ce v-ați propus și sunt convinsă că așa cum ați făcut lucruri bune până acum, veți face și de acum încolo”.

În cadrul campaniei de joi a fost organizat și un stand de informare în incinta Universității de Medicină și Farmacie Craiova, pentru ca studenții și publicul larg să poată vota pentru sănătatea nouă. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putut vedea ce ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR (realitate virtuală). Evenimentul de la Craiova este cel de-al patrulea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Votez pentru Sănătate este o campanie de informare și implicare publică, lansată în octombrie 2016.

Politica