vineri, noiembrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Șase români, pe lista miliardarilor lumii

Șase români se găsesc clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes. Cel mai bogat român aflat în acest clasament din 2024 are o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari și ocupă locul 1.238 între cele 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari, scrie News.ro.

Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia au ajuns în Topul Forbes 2024 cu miliardarii lumii. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari, scrie digi24.ro

Daniel Dines

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari. UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.

Ion Țiriac

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari.

Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Dragoș Pavăl și Adrian Pavăl

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte şi materiale de construcţii până la mobilier şi electrocasnice.

Fraţii Pavăl deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.

Ion Stoica

Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon.

Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Carnegy Melon, Stoica locuieşte în Statele Unite. El a fost CEO-ul iniţial al Databricks de la înfiinţarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziţia cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el este profesor de informatică la UC Berkeley.

Stoica a cofondat Databricks alături de şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.

Matei Zaharia

Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Acesta are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Cu doctorat la Universitatea Berkeley din California şi absolvent al Universităţii Waterloo, el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani şi făcea doctoratul la UC Berkeley.

Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 şi i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertaţie de informatică a anului.

În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcţii noi, cu inteligenţă artificială, dincolo de Spark.

Lista nu a fost vreodată mai lungă decât cea din acest an, relatează Forbes, iar averea totală a celor care figurează pe ea se ridică la o sumă impresionantă de 14,2 miliarde de dolari.

Cea mai bogată persoană nouă de pe listă este magnatul fondator al grupului de investiții ION, Andrea Pignataro, 53 de ani, din Italia, care are acum o avere de 27,5 mliliarde de dolari.

Sofia Högberg Schörling și sora sa Märta Schörling Andreen, fiicele magnatului suedez al investițiilor Melker Schörling, sunt cele mai bogate femei care au intrat pe listă, cu o avere estimată la 5,6 miliarde de dolari.

Livia Voigt, în vârstă de 19 ani, este cea mai tânără miliardară din lume și cea mai tânără dintre noii veniți, după ce a moștenit 1,1 miliarde de dolari datorită participațiilor sale la producătorul brazilian de turbine WEG, cofondat de bunicul ei.

Creatorul de modă francez Christian Louboutin, ale cărui tocuri roșii iconice au fost purtate de Swift în turneul Eras Tour, a intrat și el pe lista Forbes, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Și cântăreața Taylor Swift, în vârstă de 34 de ani, care a captat atenția la Premiile Grammy, a intrat pe lista miliardarilor lumii, deoarece turneul său „Eras Tour”, care a cuprins 152 de concerte pe cinci continente, a generat venituri de peste 1 miliard de dolari, transmite Sky News.

Cântăreața americană de muzică country și pop este singurul muzician care a câștigat atât de mulți bani doar din melodiile și spectacolele sale, adaugă Forbes.

Swift, a cărei relație cu jucătorul NFL Travis Kelce, în vârstă de 34 de ani, i-a adus ei – și fotbalului american – și mai multă publicitate, este una dintre cele 265 de persoane care s-au alăturat listei de 2.781 de miliardari în ultimul an.

Lista Forbes a miliardarilor lumii 2024: Top 10

Bernard Arnault și familia: În vârstă de 75 de ani este cea mai bogată persoană de pe Pământ, cu o avere netă de 233 de miliarde de dolari. Din Franța, el supraveghează un imperiu de 75 de branduri de modă și cosmetice, inclusiv Louis Vuitton și Sephora, sub umbrela LVMH.

Elon Musk: Coborât de pe primul loc, șeful Tesla și SpaceX, în vârstă de 52 de ani, are o valoare de 195 de miliarde de dolari.

Jeff Bezos: La mică distanță se află fondatorul Amazon, în vârstă de 60 de ani, care valorează 194 de miliarde de dolari.

Mark Zuckerberg: Un alt nume familiar din top 10 este fondatorul Facebook – acum Meta – cu o avere netă de 177 miliarde de dolari la vârsta de 39 de ani.

Larry Ellison: Fondatorul gigantului software Oracle, utilizat de întreprinderi pentru a stoca și a prelua informații, valorează 141 de miliarde de lire sterline.

Warren Buffett: Investitorul și directorul executiv al conglomeratului multinațional Berkshire Hathaway, în vârstă de 93 de ani, valorează 133 de miliarde de dolari.

Bill Gates: Co-fondator al Microsoft, Gates, 68 de ani, are o avere netă de 128 de miliarde de dolari.

Steve Ballmer: Fost director executiv la Microsoft sub conducerea lui Gates, Ballmer are o avere de 121 miliarde de dolari.

Mukesh Ambani: Compania sa, Reliance Industries, este cea mai mare corporație din sectorul privat din India, cu interese în comerțul cu amănuntul, servicii financiare, petrol și gaze, petrochimie, telecomunicații și servicii financiare, ceea ce îi conferă o valoare de 116 miliarde de dolari.

Larry Page: Cu o valoare de 114 miliarde de dolari, bărbatul de 51 de ani rămâne acționar majoritar la Alphabet, compania mamă a Google, unde a renunțat la funcția de director executiv în 2019.

Foto: Facebook/Forbes

Politica