CODE KIDS, programul care oferă sprijin pentru dezvoltarea competențelor digitale ale miilor de copii din zonele rurale
Teatrul Național „Marin Sorescu” a găzduit vineri, 28 martie, o întâlnire între speakeri internaționali de renume, experți români și reprezentanți ai comunității de afaceri din sudul României, în cadrul unui eveniment organizat de Upgrade 100 în colaborare cu George – inovație BCR.
La eveniment a fost prezentă și Fundația Progress, prin intermediul programului CODE KIDS, care a oferit și continuă să ofere sprijin pentru dezvoltarea competențelor digitale ale miilor de copii din zonele rurale. Acest sprijin este oferit prin cluburi de programare organizate în bibliotecile locale. Începând din anul 2022, au fost înființate cluburi de programare în peste 110 biblioteci partenere din cele 33 de județe implicate în program.
Dr. Camelia Crisan este nu numai membru fondator al Fundației Progress, ci și directorul executiv actual al acesteia. De asemenea, este creatorul și coordonatorul inițiativei CODE Kids, începând cu anul 2017. Această inițiativă a avut un impact semnificativ asupra miilor de copii din mediul rural din România și are potențialul de a ajunge la zeci de mii de beneficiari.
„Am venit aici cu copiii din rețeaua CODE Kids, din zona Olteniei: județul Gorj (Vladimir, Țicleni, Turceni) și județul Olt (Crâmpoia). Sunt mult mai multe cluburi decât cele prezente la eveniment. Ar fi fost pentru noi o bucurie să avem alături și clubul CODE Kids din județul Dolj. Sperăm ca în viitor bibliotecile locale din județ să fie interesate să deschidă cluburi de programare și robotică pentru copii.
Copiii prezintă proiecte pe care le-au făcut în momentul în care au participat la Târgul Național de Știință, de anul trecut, la Universitatea Politehnică București. Clubul din Crâmpoia are o cutie inteligentă care le permite bunicilor lor să își ia medicamentele la fix, iar dacă nu fac acest lucru o aplicație pe telefon anunță persoanele în a căror îngrijire sunt bunicii.
Enorm de mulți curioși au venit la standul nostru pentru că am venit cu o serie de roboți pe care i-au produs alumni și colegii noștri de la departamentul tehnic al Fundației Progress. Craiovenii s-au jucat cu tehnologia. Sperăm ca persoanele interesate sau companiile să vadă potențialul de investiție aici și, de ce nu, să avem mai multe cluburi de robotică”, ne-a spus dr. Camelia Crisan, pentru Jurnalul Olteniei.