Kate Middleton, prințesă de Wales, soția moștenitorului coroanei britanice, a anunțat că a început tratamentul inițial după un diagnostic de cancer, boală pe care a descoperit-o în testele de după intervenția chirugicală din ianuarie, relatează BBC. Prinţesa urmează „chimioterapia preventivă”.
Într-o declarație video, Kate spune că diagnosticul de cancer a fost un „șoc uriaș”, după un număr de „luni incredibil de dificile”. Mesajul prințesei a fost, însă, unul pozitiv: „Mă simt bine și mă simt mai puternică în fiecare zi”.
Detaliile cu privire la diagnostic nu au fost oferite, însă reprezentanții cuplului princiar spun că există încredere că Middleton se va recupera complet. Middleton a spus în comunicatul video că la momentul operației abdominale pe care a avut-o în ianuarie, nu se cunoștea diagnosticul de cancer, scrie digi24.ro
„Testele de după operație au găsit prezent cancerul. Echipa mea e medici m-a sfătuit să încep chimioterapie preventivă și sunt, acum, în primele etape ale acestui tratament”, a spus prințesa.
Diagnosticul prințesei de Wales vine la puțin timp de la diagnosticul anunțat al regelui Charles, care a anunțat, de asemenea, că suferă de cancer. Kate a spus că recuperarea după operație a luat timp și că prioritatea sa în acest moment este familia.
„William și cu mine am făcut tot ce se poate să procesăm și să gestionăm totul în privat, de dragul copiilor noștri. Ne-a luat timp să le explicăm lui George, Charlotte și lui Louis într-un fel potrivit pentru ei și să-i asigurăm că voi fi în regulă”.
Prințesa de Wales a mai spus că familia are nevoie de „timp, spațiu și intimitate”.
Regele Charles al III-lea s-a declarat „mândru de curajul” de care a dat dovadă Kate, care este soţia fiului său William, moştenitorul tronului. El „a rămas în contact strâns cu nora sa dragă în ultimele săptămâni”, a indicat Palatul Buckingham.
Kate și William nu vor mai fi prezenți alături de familia regală în duminica de Paște, iar prințesa nu va mai reveni la îndatoririle regale foarte curând.
Conform reprezentanților familiei regale, absența neașteptată a Prințului William de la un servici memorial de la sfârșitul lui februarie a fost din cauza diagnosticului de cancer al lui Kate.
Mesajele de sprijin au început să curgă rapid după anunțul făcut de prinţesa Kate.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a urat prinţesei „restabilire completă”. „Forţa şi rezistenţa voastră ne inspiră pe toţi”, a scris el pe reţeaua socială X.
„Eşti curajoasă şi te iubim’, a scris pe X Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden. Acesta din urmă a spus că „se roagă” pentru vindecarea prinţesei.
Și Ducele şi ducesa de Sussex au trimis un mesaj prin care îi urează „sănătate şi vindecare” prinţesei de Wales, relatează bbc.com.
Într-un comunicat scurt, prinţul Harry şi soţia sa Meghan au precizat că speră ca prinţesa Kate şi familia să se poată vindeca „în privat şi în linişte”.
Și britanicii au transmis mesaje de încurajare.
„Este incredibil de trist! Când cineva face cancer, este un lucru oribil. Și îmi pot doar imagina prin ce trece familia ei acum. Sper că vor putea face tot ce pot pentru ea și că ea se va putea recupera.”
„Cele mai bune urări familiei ei.”
„Mă așteptam să se fi întâmplat ceva. Dar sunt absolut devastată că are cancer abdominal pentru că este minunată.”
„Aș vrea să-i urez lui Kate însănătoșire grabnică pentru că este mamă. Și nu-mi pasă ce a făcut presa, nu-mi pasă că este membră a familiei regale. Faptul este că este mamă mă face să vreau să se facă bine ca să fie acolo pentru copiii ei.”
De asemenea, declaraţiile prinţesei de Wales fac sâmbătă marile titluri ale presei britanice, care o adoră pe Kate şi o vede drept un membru model al monarhiei. Cuvântul „şoc” însoţit de fotografia se află pe prima pagină a mai multor jurnale.
„Brave Kate” (Curajoasă Kate), scrie tabloidul The Sun.
„Măcar o dată, ea trebuie să se concentreze doar pe ea însăşi”, spune Daily Mail.
The Times reia cuvintele optimiste ale prinţesei: „O să trec peste asta”, titrează cotidianul.
Ce este chimioterapia preventivă
Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenţie chirurgicală, pentru a reduce riscul ca un cancer să revină sau să se răspândească.
Tratamentele preventive administrate înainte de tratamentul primar se numesc terapie neoadjuvantă. Tratamentele preventive administrate ulterior, ca în cazul lui Kate, se numesc terapie adjuvantă.
Chimioterapia adjuvantă poate „curăţa” orice celule canceroase rămase, dar valoarea sa variază în funcţie de tipul de cancer şi de mărimea şi localizarea acestuia, spune profesorul Bob Phillips, oncolog pediatru la Universitatea din York.
Ulterior, pacienţii pot continua să facă terapie de întreţinere pentru a preveni revenirea cancerului sau pentru a întârzia răspândirea acestuia.
În prezent, oncologii privesc cancerul ca pe o serie de afecţiuni, fiecare dintre acestea necesitând un plan de tratament specific, cu o serie de terapii, inclusiv perfuzii intravenoase, pastile sau radiaţii.
Tratamentul poate dura de la câteva luni la peste un an. „Există un număr foarte mare de medicamente şi combinaţii de chimioterapie, rezultând mai multe tratamente diferite, chiar şi pentru un singur tip de cancer”, a declarat Dr. Mangesh Thorat, specialist în chirurgia sânului la Homerton University Hospital.
În mod obişnuit, „pacienţii primesc între patru şi şase cicluri de tratament, fiecare dintre acestea durând 21 de zile şi constând într-o zi sau câteva zile de chimioterapie, apoi timp pentru ca organismul să se refacă”, explică Phillips.
În alte cazuri, chimioterapia este administrată zilnic sau la fiecare două sau patru săptămâni, a precizat el.
Timpii de recuperare variază foarte mult, dar chiar şi atunci când tratamentul se încheie, poate dura luni de zile până când un pacient îşi reia activitatea completă.
Foto: Facebook
Foto: Facebook