luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Gospodinele din 4 localități doljene au gătit pentru „Dolju-n bucate“

„Avem pâine făcută în țăst spoită cu platagene și făcută cu furculița cum făcea bunica”

Cu fast și bucurie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj a sărbătorit Ziua Olteniei joi, pe 21 martie. A fost o zi plină de expoziții de artă tradițională, cusături și obiecte de mobilier pictat, iar participanții au avut ocazia să se alăture unui atelier de cusături. Expoziția gastronomică „Dolju-n bucate“ a adus în prim-plan delicatese ale regiunii, realizate cu sprijinul unor pasionați de tradiție din întreg județul, din localitățile Afumați, Bârca, Izvoare și Poiana Mare.

„Ediția de anul acesta este foarte bogată, chiar dacă au venit oameni din doar 4 localități. Sunt 32 de persoane prezente. Anul acesta „Dolju-n bucate” împlinește 10 ani. Ar fi un preambul la acea ediție de 10 ani pe care o dorim într-un mod deosebit. Va fi altceva decât ceea ce vedeți aici. Pe mesele acestea regăsim toate bucatele noastre oltenești. Nu există doar un anume fel de mâncare din Oltenia. Gândiți-vă că sunt persoane care au venit sau s-au căsătorit aici, astfel că noi am împrumutat din bucătăria lor.

I-am rugat, în mod special, pe cei care sunt prezenți aici să vină cu produse din gospodăria proprie, nimic cumpărat. Ne dorim foarte tare să promovăm ceea ce avem al nostru, conservele noastre, felurile noastre de mâncare tradițională. Cei de la Afumați au venit cu un țăst realizat în anul 2018 atunci când noi am mers acolo și am filmat. Am făcut un film despre facerea țăstelor. O să vedeți și un pui în pâine făcut la țăst”, a spus Amelia Etegan, manager Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Foarte mulți craioveni au luat parte la eveniment. Aceștia au gustat preparatele făcute cu migală de femeile din cele patru comune doljene. Tanti Măria ne-a spus că este o plăcere să participe la „Dolju-n bucate“ și își dorește să ia parte la cât mai multe ediții.

Majoritatea produselor sunt de post, pentru că am intrat în postul Paștelui. Avem pâine făcută în țăst spoită cu platagene și făcută cu furculița cum făcea bunica. Făcurăm păpușele de dragavei. Sunt făcute exact cum le făcea bunica noastră. La acest eveniment am mai venit acum 3 ani. Dacă îmi ajută Dumnezeu și îmi dă sănătate, aș mai vrea să vin și la anul”, a spus tanti Măria, o femeie în vârstă de 80 de ani.

Gospodine și gospodari au dăruit bucuria întâlnirii cu gustul copilăriei la sat și au îmbogățit mesele „Dolju-n bucate“ cu: plăcinte, gogoși, turtițe coapte, râme, sarmale de post, păpuși de dragavei, pește prăjit (în crustă de mălai), mâncare de prune uscate, varză călită, jumări, pui la tavă cu cartofi, pui copt pe pâine-n țăst, iahnie de fasole, murături prăjite, raci scăzuți la cuptor, urzici cu usturoi, șuncă afumată, lutiță, plăcintă cu lobodă, platou țărănesc, mâncare de praz, rață cu sos de roșii, sarmale de dulce, fasole bătută, zacuscă, mâncare de dragavei, cartofi copți, ouă coapte, pâine de casă, turte pe plită, caltaboș, mămăligă, brânză, sărățele, caise, cozonac, vin, țuică.

Participă cu bucate și port popular voluntari din:

  • comuna Afumați – Georgiana Iordăchescu, Vera Goiceanu, Raluca Georgeta Stănilă, Lavinia Stoica, Maria Dumitrașcu, Dumitru Drăgulescu, Livia Furiș, Costinel Goiceanu;
  • comuna Bârca: Florentina Popa, Ana Florescu, Liliana Stoian, Neluța Mârșanu, Camelia Urtilă, Cristina Gust, Elvira Turculeanu, Marga Chiurtu;
  • comuna Izvoare: Viorica Cocîrlă, Elena Buturoagă, Zoia Predoi, Lucia Cocîrlă;
  • comuna Poiana Mare: Ileana Bechir, Sarah Pandia, Liliana Pandia, Eduard Dumitru, Andreea Nina, Antonia Nina, Alexandra Nina, Elena Deica, Petre Deica, Alexandra Croitoru, Florina Croitoru, Elisa Epingeac.

Politica