vineri, ianuarie 3, 2025

Ultima ora

Sport

Concluzii după controlul de la Consiliul Județean Gorj. Se lasă cu un proces

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a prezentat rezultatele verificării efectuate la Consiliul Județean Gorj, evidențiind mai multe nereguli

Instituția Prefectului a contestat în contencios administrativ o hotărâre adoptată de Consiliul Județean în data de 8 decembrie 2023, ca urmare a unor nereguli depistate în timpul unei verificări efectuate de Corpul de Control la Consiliul Județean Gorj.

„Este alocată o sumă de 4,2 milioane pentru situații de extremă urgență în patru localități care nu pot să justifice această extremă urgență„, a declarat Iulian Popescu, conform Pandurul.

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a prezentat rezultatele verificării efectuate la Consiliul Județean Gorj, evidențiind mai multe nereguli. Din documente, s-a constatat că există probleme legate de convocarea Consiliului Județean, comunicarea hotărârilor acestuia și punerea în aplicare a acestor decizii. Prefectul a subliniat că s-au alocat sume semnificative pentru primăriile Novaci, Arcani, Runcu și Turcinești, pe baza unor argumente care nu s-au dovedit a fi adevărate. În esență, Consiliul Județean Gorj a acordat fonduri justificându-se prin informații false.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Raportul final de control o să fie făcut public. Nu este finalizat încă, dar lucrul acesta mai durează câteva zile. Acum vreau să vă spun despre principalele concluzii, iar una dintre acțiunile rezultate în urma acestui control este tocmai atacarea în contencios administrativ a unor hotărâri de Consiliu Județean, prima dintre ele este acest HCJ din decembrie, care prevedea împărțirea unei sume de 4,2 milioane lei din rectificarea bugetului propriu al Consiliului Județean. Se alocă această sumă de bani către patru UAT-uri pe situație de extremă dificultate. Proiectul acestei hotărâri de Consiliu este elaborat în data de 7 decembrie, la care se fac referiri, adrese ale acestor primării către Consiliul Județean cerând sprijin financiar, numai că adresele sunt din data de 9. Domnii din Consiliul Județean au o viziune, sunt un fel de mama omida, pot să-și dea seama ce nevoi solicită primăriile cu două zile înainte și, culmea, pregătesc și hotărâri de Consiliu Județean, imediat să le ia în întâmpinare. În urma analizelor făcute, am văzut că unele primării au făcut plăți pentru facturi restante din 2022, altă primărie folosește acești bani pentru reabilitarea unui cămin cultural contractat cu un an înainte. Nu văd cum poate să justifice Consiliul Județean majorarea investiției pentru un cămin cultural, aceasta nefiind este o acțiune de extremă dificultate. Banii sunt folosiți pentru a interveni atunci când apar calamități naturale, când sunt situații total neprevăzute care nu pot fi luate în calcul pe parcursul derulării exercițiului financiar din anul respectiv„, a declarat prefectul de Gorj, Iulian Popescu.

Probleme au fost găsite și la proiectele prin care au fost alocați bani pentru drumuri: „În ceea ce privește drumurile din localități, o să vedem fără să ne mai surprindă modul în care sunt împărțiți banii: spre exemplu, Bumbești Jiu – 700 de mii, Târgu Cărbunești 1500, toate sume rotunde Dănciulești 300, sunt sume la câteva primării fără să aibă în spate o bugetare, o nevoie concretă, un număr de kilometri de drum, ce costuri sunt pentru acestea, care e gradul de uzură și unde trebuie intervenit. Vedem cum Consiliul Județean Dolj, aici aproape de noi, împarte banii pe ceea ce înseamnă întreținerea drumurilor comunale. Există o listă de comune și aici sunt sume care parcă sunt desprinse dintr-o analiză financiară”.

El a mai spus că au fost identificate mai multe anomalii: referate de specialitate care nu sunt semnate de nimeni, nu sunt înregistrate de nimeni, hotărâri de Consiliu Județean nearhivate, nestampilate, nesigilate, ceea ce permite înlocuirea lor oricând.

Politica