Județul Vâlcea are cei mai mulți aleși locali ai Partidului Ecologist Român din țară. PER are consilieri locali, municipali, județeni, viceprimari și cinci primari din care și un primar de municipiu.
Sistemul Garanție –Returnare a fost lansat cu mare pompă, având ca scop reciclarea sticlei, dozelor de metal și pet-urilor folosite la ambalarea apei, sucurilor și altor băuturi.
Se prevedea ca acest sistem să ducă țara noastră printre cele mai avansate din UE în privința reciclării.
Ei, bine, la trei luni de la lansare în Vâlcea nu prea ai unde să predai aceste ambalaje și cum să-ți recuperezi garanția pentru ele.
Mii de ambalaje, zeci de mii, ajung tot în tomberoanele de gunoi.
În mediul rural poți să colinzi sute de kilometri fără să dai de un aparat de preluare a ambalajelor. Multe firme mici de tip alimentară sau chioșc au ajuns să nu mai perceapă garanție pe ambalaje deoarece veneau clienții și se certau pe garanție, iar chioșcarii nu au unde să depoziteze aceste ambalaje și în plus nu au nici cui să le predea.
„O parte din timp le-am plătit oamenilor de la mine din buzunar, apoi mă duceam cu ele la market, le predam acolo la un tonomat și cu voucherul beneficiam de reducere la cumpărăturile mele, dar acum nu le mai primesc nici la market că au aparatul acela plin și nu vine nimeni să-l golească”, ne spune o vânzătoare la un magazin mic.
Nici magazinele mari nu au toate RVM –uri (aparate de colectare), iar unele care au aceste aparate nu primesc decât ambalaje ce au fost vândute în acel magazin.
Este logic că nimeni dintr-o comună situată la peste 100 km de municipiu nu va strânge ambalaje să le aducă apoi în oraș și să caute un aparat de colectare pentru a recupera 50 de bani pe ambalaj. Dar nici orășenii nu au timp să colinde de la un market la altul, în speranța că vor găsi un aparat funcționabil.
Județul nu are niciun centru de colectare și numărare a ambalajelor care astfel trebuie transportate la sute de km de județ.
De ce nu au cerut acești politicieni ecologiști Guvernului crearea unui centru în Vâlcea sau subvenționarea pentru o firmă care să prelucreze aceste deșeuri, nu știm.
Cum nu știm nici ce comercianți plătesc în avans la achiziția băuturilor câte 50 de bani de sticlă sau doză, urmând să recupereze acești bani la vânzarea către client și ce comercianți nu plătesc acești bani, urmând să-i perceapă clienților drept garanție și apoi să-i returneze, când aceștia predau ambalajul.
Este un talmeș balmeș din care, desigur, credem că sub 1 la sută din ambalaje sunt colectate.
Apoi și mai grav este că nici cele colectate nu ajung la reciclare. Șefa de magazin al unui lanț alimentar ne-a declarat că au RVM, au strâns ambalaje, au plătit pentru cele returnate clienților, apoi le- au ținut până nu mai aveau loc de ele: „În final pentru că nu venea nimeni să le ridice, le-am dus noaptea la gunoi, nu mai aveam loc și am suportat pierderea alături de colegele mele. Patronii au promis că ne vor mări puțin salariul pentru aceste neajunsuri”.
În septembrie 2023 RetuRO a făcut o solicitare de amânare până în iunie 2024 a lansării sistemului SGR, dar Guvernul nu a fost de acord și nimeni din conducerea politică a niciunui județ nu a cerut lămuriri clare despre cum va funcționa eficient un sistem care presupune plimbarea unui pet sute și mii de km până la locul unde este reciclat.
Andi Niculescu