Proiectul cultural „Cărți poștale cu scriitori din Oltenia” a fost prezentat miercuri, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, în cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS Craiova 2024. Este vorba despre un proiect inițiat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și susținut de Compania Națională “Poșta Română” S.A.
În cadrul evenimentului, au vorbit despre proiect Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Doru Câplea, director regional al CN Poșta Română SA, Mihai Băileșteanu, art-designer și director al Editurii MJM, precum și Constantin Pădureanu, reprezentant al Comitetului de Conducere al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
„Am avut această inițiativă de a promova poezia și imaginea aceasta frumoasă a scriitorilor din filială, cu poemele pe care le-au propus pentru publicare. A fost alegerea fiecărui autor. Imaginea pe care a considerat fiecare coleg că vrea să o imprimăm pe cărțile poștale a fost și aleasă. Ideea nu a pornit din nimic inedit. În perioada interbelică, au circulat scriitori de anvergură, imaginea lor a fost promovată, prin acest instrument. Am vrut să dăm o mai mare adresabilitate, nu doar prin cărțile de poezie, ci și prin aceste poeme, tipărite pe cărți poștale”, a explicat Mihai Firică.
Inițiativa a fost generată de necesitatea de a promova lectura și interacțiunea cu scriitorii contemporani. Într-un context în care numărul cititorilor a scăzut dramatic iar scriitorii nu mai sunt în prim-planul societății, în ciuda faptului că reprezintă repere și chiar modele sociale prin natura creației originale pe care o slujesc, orice formă de atragere a publicului către carte este benefic.
„Sunt onorat să mă aflu astăzi în fața dumneavoastră. Suntem la cea de-a doua colaborare între Compania Națională Poșta română și Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova. În ultimii ani, Poșta Română schimbă paradigma. Încercăm să ieșim din această stare de latență, care se lăsase în ultimii 10-15 ani. Încercăm să fim aproape de mediul cultural, să fim aproape de oamenii care creează. Am avut și acel proiect prin care am adus un omagiu celor care au luptat împotriva comunismului. Acum, încercăm să fim mai patrioți, să ne promovăm pe plan regional și să contribuim și noi la promovarea oamenilor de cultură din Oltenia”, a spus Doru Câplea.
Nu este primul astfel de proiect. La sfârșitul anului trecut, Compania Națională „Poșta Română” a prezentat proiectul “Demnitate și curaj” prin care au fost omagiați luptătorii anonimi împotriva comunismului și figuri ilustre ale unor luptători împotriva totalitarismului, precum Monica Lovinescu.