Oamenii de știință din Israel au reușit să creeze testicule organoide – adică testicule crescute în laborator -, în ceea ce ar putea fi un pas important pentru a ajuta bărbații cu probleme de fertilitate.
Testiculele sunt responsabile de producția de spermă și de sinteza androgenilor, care joacă un rol în dezvoltarea sexuală masculină. Infertilitatea afectează până la 7 % dintre bărbați, scrie g4media.ro care citează Euronews.
În prezent, nu există niciun sistem in vitro pentru modelarea testiculelor și producerea de spermatozoizi în același mod în care tratamentul FIV poate recolta ovule de la o femeie.
„Testiculele artificiale sunt un model promițător pentru cercetarea de bază privind dezvoltarea și funcția testiculară, care poate fi transpusă în aplicații terapeutice pentru tulburările de dezvoltare sexuală și infertilitate”, a declarat într-un comunicat Dr. Nitzan Gonen, specializat în procesul de determinare a sexului fetal.
Echipa condusă de Gonen și de studenții săi cercetători de la Universitatea Bar Ilhan și-a publicat rezultatele în International Journal of Biological Sciences.
Testiculele artificiale miniaturale generate sunt organe sintetice create folosind țesut testicular de șoarece, replicând în mod eficient caracteristicile naturale ale unui testicul uman cu un nivel ridicat de precizie.
Organoizii – versiuni miniaturale, simplificate ale organelor cultivate în laborator, de obicei încorporate într-o matrice asemănătoare unui gel – au fost din ce în ce mai mult dezvoltate în ultima decadă.
Acestea oferă o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează și reacționează un organ, în comparație cu probele celulare bidimensionale.
Organoidele testiculare au fost create din testicule embrionare și neonatale de șoarece, imitând îndeaproape caracteristicile testiculelor in vivo.
Una dintre principalele provocări pentru organoizi este de a obține apoi fluxul sanguin înăuntru și afară.
Oamenii de știință au indicat că organoizii s-au prăbușit după nouă săptămâni și că acest lucru sugerează necesitatea unei vascularizări.
Descoperirile ar putea deschide calea pentru producția de spermă în laborator.
Acesta prezintă un prim pas pentru potențiale aplicații viitoare pentru copiii afectați de tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radiațiile, de exemplu, care duc la infertilitate într-o treime din cazuri.
În ultimul deceniu, cercetătorii au produs deja diferiți organoizi.
Înainte de această evoluție, oamenii de știință se bazau pe culturile celulare plate, 2D, ca fiind caii de bătaie ai cercetării medicale. Aceste modele simplificate, care constau în straturi unicelulare cultivate pe o farfurie, ofereau informații valoroase despre comportamentul celular.
Cu toate acestea, limitările lor au devenit din ce în ce mai evidente. Spre deosebire de organele reale, culturilor 2D le lipsesc arhitectura tridimensională complexă și interacțiunile celulă-la-celulă, esențiale pentru a imita funcția organelor și procesele de boală.
Luna trecută, oamenii de știință au cultivat cu succes primul organoid cerebral din țesut fetal, potrivit Science.
În anii precedenți, organoizi de plămâni, rinichi, ficat și intestin au fost, de asemenea, creați.
Foto: pixabay