În sezonul rece 2023/2024 s-au înregistrat 6 decese prin gripă
Începând din data de 3 octombrie 2023, a început monitorizarea cazurilor de gripă, infecții respiratorii acute (ARI) și sindrom respirator acut sever (SARI) pentru sezonul rece 2023/2024. Datele sunt colectate săptămânal de la toți furnizorii de servicii medicale din județul Olt. În săptămâna 19-25 februarie 2024, în județul Olt au fost înregistrate 793 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 43 de internări, 363 de cazuri de pneumonie, cu 80 de internări, și 46 de cazuri de gripă confirmate, din care 43 au fost confirmate prin teste rapide, cu un singur deces înregistrat.
Pacienții s-au prezentat în serviciile specializate ale unităților sanitare cu paturi, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. În sezonul rece 2023/ 2024 s-au înregistrat 6 decese prin gripă ( 3 cazuri au fost confimate cu virus gripal AH1, iar 3 cazuri au fost confirmate cu virusul gripal tip A nesubtipate), al -VI -lea deces s-a înregistrat în data de 21.02.2024, persoană din mediul urban, de sex feminin, vârstă 84 ani, nevaccinata AG, cu comorbiditati (Hipetensiune arterială, obezitate, insuficiență cardiacă). A primit tratament antiviral (Tamiflu). Rezultat pozitiv tip A.
SITUAȚIA GRIPEI, sezon 2023/2024, perioada 01.10.2023 – 25.02.2024
Situația cumulativă a cazurilor de gripă în intervalul 01.10.2023 – 25.02.2024:
Total cazuri = 734 cazuri confirmate, din care:
-100 cazuri confirmate prin metoda RT- PCR:
-67 cazuri cu virusul gripal tip A nesubtipate, din care 2 decese;
-9 cazuri cu virusul gripal tip Asubtip H3;
-20 cazuri cu virusul gripal tip Asubtip H1 pdm 09, din care 3 decese
-2 cazuri dubla infecție cu virusul gripal tip Asubtip H1 și tip A subtip H3;
-2 cazuri cu virusul gripal tip B.
-634 cazuri confirmate prin teste antigenice rapide:
-633 cazuri confirmat pentru virusul gripal tip A ( teste antigenice rapide );
-1 caz confirmat pentru virusul gripal tip B ( test antigenic rapid );
Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă:
– Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
– Folosirea batistei de unica utilizare;
– Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogata în legume și fructe;
– Evitarea consumului de alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor.
– Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
– Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
– Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/ simptome compatibile cu gripa. D.S.P. Olt susține recomandarea că “vaccinarea antigripala este cea mai sigură și eficientă măsură de profilaxie” care trebuie aplicată cu caracter anual. Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt persoanele cu vârste ≥ 45 ani și < 65 de ani, fără boli cronice.
Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100% din prețul de referință a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt:
1. copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
2. gravide;
3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani aflate în una dintre următoarele situații: boli cardio-vasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/ SIDA, Terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală;
4.persoane cu vârsta peste 65 de ani;
5.personal medico – sanitar și auxiliar.