Viața și opera lui Brâncuși, ilustrate la Muzeul de Artă Craiova de ziua artistului

Nedelea Raluca

Zilele Constantin Brâncuși 2024, ediția a II-a, a ajuns la final. Evenimnetul s-a încheiat cu prezentarea cărții „Brâncuși: incursiune în opera și viața artistului” de Doina Lemny. Istoricul de artă, Doina Lemny, a prezentat rezultatul cercetărilor sale despre viața marelui sculptor oltean, Constantin Brâncuși.

„De când am inaugurat Centrul Cultural „Constantin Brâncuși”, ne-am propus să avem câteva zile în fiecare an dedicate marelui sculptor și să fie sărbătorite la Craiova, locul unde el a spus că s-a născut a doua oară. Consiliul Județean este la a doua ediție pe care o organizează și vă spun că va deveni tradiție. Conferința de astăzi va fi mai mult decât interesantă. Au fost câteva zile de manifestări deosebite. Brâncuși a fost văzut prin ochii copiilor. Noi ne ținem de angajament, anul și instituția de cultură în Dolj”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Directorul Muzeului de Artă Craiova a avut câteva întrebări pentru Doina Lemny, referitoare la miturile care s-au spus despre Constantin Brâncuși de-a lungul timpului.

„Am ajuns în a treia zi de manifestări. Suntem siguri că o să meargă bine de acum încolo. Este nevoie de un specialist imparțial care să ne aducă coordonatele corecte despre viața și opera, putem spune a celui mai universal sculptor român. Prezența constantă a doamnei Lemny la manifestările noastre este de salutat. Doamna Lemny, cum a ajuns Brâncuși pe jos la Paris? Cât de ancorată este opera lui Brâncuși în folclorul românesc? A vrut el să lase moștenire lucrările sale statului român? Cum a reușit, după o viață petrecută în occident, să rămână român sadea?”, a declarat directorul Muzeului de Artă Craiova, Emilian Ștefârță.

Doina Lemny, este autoarea a numeroase lucrări despre operele artistului. Ea a demontat multe mituri legate de Constantin Brâncuși, cum ar fi acela că el ar fi mers pe jos din Gorj până la Paris.

„Eu am fost muzeograf. Ce mi-am propus pentru astăzi este să prezint rezultatul ultimelor mele cercetări despre Brâncuși pentru că de mai bine de 30 de ani lucrez și fac investigații în opera lui. De Brâncuși mă leagă originile, mă leagă toată cunoștiința pe care am avut-o prin arhivele pe care le-am avut pe mână și pe care le-am plasat. În cartea pe care am scris-o, am reconstituit atelierul lui din Paris și toate muzele care pe Brâncuși l-au inspirat să creeze sculpturile pe care le avem astăzi. În ultimii doi ani eu am publicat două cărți la Paris. Brâncuși a pornit întotdeauna de la ceea ce este adevărat. Aceștia sunt niște termeni relativi pe care putem să-i interpretăm. Mie îmi plac legendele, pentru că ele mereu conțin un sâmbure de adevăr. nu vreau să demontez legendele, pentru că știu că plac tuturor, dar referitor la mitul că Brâncuși ar fi plecat pe jos la Paris, nu este adevărat. El a avut bilet de pentru o croazieră”, a precizat Doina Lemny, istoric de artă.

Evenimentul Zilele Constantin Brâncuși se va încheia cu o reprezentație a lui este susținut de violonistul Sergiu Corbu Boldor „Dezleganie. Ritualul – spectacol sonor dedicat lui Constantin Brâncuși și va avea loc la Muzeul de Artă la ora 19:00.

Distribuie acest articol