Ei au descoperit că cei 25% dintre adulții care au făcut cei mai mulți pași în fiecare zi au avut între 40 și 53% mai puține șanse de a muri
Conform înțelepciunii convenționale, pare că drumul către o viață lungă și sănătoasă începe cu parcurgerea a 10.000 de pași zilnic. Pentru cei care duc un stil de viață mai puțin activ, atingerea acestui obiectiv poate implica un efort considerabil. Cu toate acestea, este important să conștientizăm de ceva vreme că această cifră nu reprezintă un standard absolut corect.
Prin analizarea datelor provenite de la zeci de mii de persoane de pe patru continente, adunate din 15 studii existente, o echipă de cercetători a identificat o cifră mai pragmatică: numărul optim de pași pe zi, în funcție de vârstă, este probabil mai aproape de 6.000, conform descopera.ro.
,,Aşadar, ceea ce am văzut a fost această reducere a riscului pe măsură ce paşii cresc, până când se stabilizează„, a declarat epidemiologul Amanda Paluch de la Universitatea din Massachusett Amherst când studiul a fost publicat în martie 2022.
Omul este, în esență, conceput pentru a fi în mișcare. Evoluția a modelat fiziologia noastră pentru a putea parcurge distanțe mari și a elimina căldura eficient. Dar de ce fix 10.000 de pași? În urmă cu aproximativ cinci decenii, compania Yamasa Clock and Instrument din Japonia a dorit să capitalizeze pe entuziasmul generat de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, dezvoltând un dispozitiv numit „Manpo-kei” – un termen care se traduce prin 10.000 de pași, conform informațiilor de la ScienceAlert.
Aceasta se datorează faptului că este vorba de un tactic de marketing tradițional. Numărul rotund și atrăgător sună destul de provocator pentru a servi drept obiectiv, dar totodată este suficient de atingibil pentru a motiva eforturile de a-l atinge. Totuși, ceea ce lipsește în acest context este sprijinul științific.
Faptul de a avea o singură cifră pe care să o promovăm în rândul populaţiei este cu siguranță util. ,,Este un instrument de comunicar clar pentru mesajele de sănătate publică„, a spus Paluch. În 2021, Paluch și echipa sa au publicat o cercetare bazată pe o cohortă de peste 2.000 de persoane de vârstă mijlocie care trăiesc în SUA.
Ei au constatat că efectuarea a cel puțin 7.000 de pași pe zi a redus șansele de deces prematur cu 50 până la 70 la sută. Numărul optim de pași este mai aproape de 6.000. Meta-analiza lor din 2022 a inclus informaţii colectate cu privire la sănătatea și numărul de pași a 47.471 de adulți din Asia, Australia, Europa și America de Nord. Ei au descoperit că cei 25% dintre adulții care au făcut cei mai mulți pași în fiecare zi au avut între 40 și 53% mai puține șanse de a muri, comparativ cu cei din ultimele 25% din numărul de paşi numărați.Pentru adulții cu vârsta de 60 de ani și peste, acest risc redus a atins un maxim de aproximativ 6.000-8.000 de pași pe zi. Studiul a constatat că cei care sunt mai tineri ar face bine să meargă puțin mai mult, dar nu au existat dovezi că ar trăi neapărat mai mult dacă ar face mai mult de 8.000-10.000 de pași pe zi.