marți, ianuarie 7, 2025

Ultima ora

Sport

Prințul moștenitor Frederik devine rege al Danemarcei

Danemarca este duminică în sărbătoare, după ce prinţul Frederik va deveni regele Frederik al X-lea, urmând să preia tronul de la mama sa, regina Margrethe a II-a, care domnește de 52 de ani.

Queen Margrethe II of Denmark gives a New Year’s speech from Christian IX’s Palace, Amalienborg Castle, in Copenhagen, Denmark, on December 31, 2023, announcing her upcoming abdication. Denmark’s Queen Margrethe II announced in her traditional New Year’s address that she would be abdicating on January 14, 2024 after 52 years on the throne. (Photo by Keld Navntoft / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT (Photo by KELD NAVNTOFT/Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images)

În ajunul Anului Nou, regina Margrethe a II-a a anunţat că abdică de la tron, iar fiul său, prinţul moştenitor Frederik, va deveni regele Frederik al X-lea, în timp ce soţia sa, prinţesa moştenitoare Mary, va fi cunoscută sub numele de regina Mary.

Spre deosebire de încoronarea regelui Carol al III-lea, casa regală daneză a optat pentru o ceremonie simplă, scrie digi24.ro În loc să aibă loc o încoronare oficială, va avea loc o ceremonie de proclamare la Palatul Christiansborg din Copenhaga, la exact 52 de ani de la încoronarea lui Margrethe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, va anunţa cuplul regal la palat, iar cei doi vor apărea la balcon în faţa publicului.

Salve de tun vor celebra ocazia, iar drapelul naţional va fi coborât şi ridicat din nou la palatele regale.

Înainte de prezentarea noilor monarhi la balcon, noul rege şi noua regină, pe lângă regina Margrethe, se vor alătura guvernului danez, secretarului Consiliului de Stat în Consiliul de Stat pentru transferul oficial de putere, iar regina va semna o declaraţie oficială de abdicare.

Familia regală va participa, de asemenea, la o sesiune specială a parlamentului la 15 ianuarie, precum şi la o slujbă religioasă de celebrare la Catedrala din Aarhus, duminică, 21 ianuarie.

Festivităţile regale vor începe la prânz în Danemarca. Nu va exista nicio transmisiune televizată a evenimentelor, scrie The Independent. De asemenea, se aşteaptă ca noul rege Frederik să ţină un discurs public, după care regele şi regina vor organiza un eveniment cu un număr restrâns de invitaţi.

La festivităţi sunt aşteptate 200.000 de persoane, toate camerele de la hotelurile din Copenhaga fiind rezervate. În Danemarca, rolul monarhului, şeful statului, este în principal reprezentativ şi ceremonial. El semnează totuşi legi şi prezidează în mod oficial formarea guvernului, cu care se întâlneşte la intervale regulate.

Frederik André Henrik Christian, prinţ al Danemarcei, conte de Monpezat, s-a născut la 26 mai 1968, şi este fiul reginei Margrethe a II-a şi al prinţului Henrik al Danemarcei (1934-2018). Prinţul Coroanei a fost creştinat în Holmens Kirke din Copenhaga la 24 iunie 1968. Şi-a început educaţia la Krebs’ Skole (1974-1981), apoi, a studiat acasă la Amalienborg (1974-1976) şi a reluat din clasa a III-a cursurile la Krebs’ Skole. A studiat, apoi, la École des Roches din Normandia, Franţa (1982-1983). În 1986, a absolvit şcoala secundară superioară a Gimnaziului Oregaard, iar în 1995, a absolvit Ştiinţe politice la Universitatea din Aarhus. S-a specializat în acest domeniu studiind la Universitatea Harvard, SUA, între 1992 şi 1993. În 1994, s-a alăturat Misiunii Daneze la ONU din New York şi a fost detaşat la Ambasada Regală Daneză la Paris ca prim-secretar al ambasadei (oct.1998-oct.1999). Alteţa Sa Regală vorbeşte franceză, engleză şi germană, potrivit site-ului oficial al Casei Regale a Danemarcei, https://www.kongehuset.dk/, citat de Agerpres.

Educaţia militară a Prinţului Moştenitor a început în 1986, în Regimentul de Pază al Reginei. În 1988, a devenit locotenent (în rezervă) şi în 1989 – prim-locotenent (în rezervă). Tot în 1988, a devenit comandant de pluton în Regimentul Regal Danez al Gărzilor de Husari. A finalizat, în 1995, antrenamentul de înotător subacvatic în cadrul Royal Danish Navy Frogman Corps. În acelaşi an, a fost înaintat prim-locotenent (în rezervă; marină), iar în 1997 – locotenent comandant (în rezervă; marină) şi căpitan (în rezervă; armată). În 2000 – după antrenamentul realizat la The Flight School – prinţul Frederik a fost înaintat căpitan (în rezervă; forţele aeriene). Între 2001 şi 2002, a finalizat pasul de pregătire suplimentară pentru lideri la Colegiul Regal Danez de Apărare, iar în 2002, a fost înaintat maior (armată şi forţele aeriene) şi comandant (marină). În 2002 şi 2003, a servit ca ofiţer de stat major la Comandamentul Apărării din Danemarca iar, în 2003, a devenit lector superior la Institutul de Strategie de la Colegiul Regal Danez de Apărare. În aprilie 2004, a fost înaintat comandant, grad superior în marină, locotenent colonel în armată şi locotenent colonel în forţele aeriene. În 2010, a devenit comandant în marină şi colonel în armată şi în forţele aeriene. Prinţul Moştenitor rămâne activ în apărare.

Prinţul Moştenitor Frederik a participat, în 1986, la o expediţie în Mongolia, iar în 2000, a participat la „Expediţia Sirius 2000”, organizată în partea de nord a Groenlandei, o expediţie ce a durat patru luni şi în care au fost parcurşi 2.795 km cu sania trasă de câini.

Alteţa Sa Regală este patronul multor organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi, care acoperă o gamă largă de domenii precum afaceri, cultură, sport, durabilitate şi servicii sociale.

Sportiv pasionat încă din copilărie, este un puternic susţinător al mesajului potrivit căruia toată lumea trebuie să rămână activă fizic de-a lungul întregii vieţi. La împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2018, Alteţa Sa Regală a avut iniţiativa unui eveniment de alergare în comunitate „Royal Run”, care reuneşte, în fiecare an, aproape 80.000 de danezi. A fost un membru activ al Comitetului Olimpic Internaţional (2009-2021), având ca obiectiv inspirarea tinerilor de a avea o viaţă sănătoasă şi activă. A fost implicat în Comisia Sport pentru Toţi a CIO şi în planificarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Lausanne, Elveţia, în 2020, arată https://www.kongehuset.dk/.

În calitatea sa de patron al organizaţiilor Crucea Roşie şi Salvaţi Copiii, Prinţul Moştenitor s-a angajat în efortul de a ajuta persoanele vulnerabile şi dezavantajate din Danemarca, precum şi din alte părţi ale lumii. A vizitat tabere de refugiaţi din mai multe zone ale lumii şi a sprijinit familiile defavorizate din Danemarca.

Prinţul Moştenitor este preşedintele Consiliului de Administraţie al Fundaţiei „Prinţul Moştenitor Frederik şi Prinţesa Moştenitoare Mary”, care are, printre altele, scopuri umanitare, sociale, culturale, ştiinţifice şi sportive. În fiecare an, acordă burse din Fondul „Crown Prince Frederik”, care oferă sprijin financiar pentru un an de studiu la Şcoala „John F. Kennedy” de la Universitatea Harvard din SUA, unde Prinţul Moştenitor a studiat în 1992-1993.

Prinţul Coroanei Frederik s-a căsătorit cu australianca Mary Elizabeth Donaldson (n. 5 febr. 1972), la 14 mai 2004, care a devenit Alteţa Sa Regală Prinţesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei. Ceremonia de nuntă a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivităţile fiind organizate la Palatul Fredensborg.

Cuplul princiar are patru copii: prinţul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) şi gemenii – prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011).

Foto: Facebook

Politica