Martor: „Au ieșit în tricou, neîmbrăcați și destul de speriați”
Peretele exterior al internatului unei școli din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste elevii aflați în incintă. Patru adolescenți au fost surprinși sub dărâmături. O fată grav rănită a fost supusă manevrelor de resuscitare și transportată la spital, în timp ce alte două au suferit și ele răni în urma incidentului.
Cu doar 15 minute în urmă, echipele de salvare au reușit să elibereze încă un băiat îngropat sub moloz. A fost capturat momentul în care pompierii l-au scos pe brațe, dintre dărâmături, pe o fată rănită în urma prăbușirii internatului.
Prăbușirea clădirii a fost însoțită de un zgomot puternic, iar piața în care se găsea internatul s-a umplut de praf. Aproximativ jumătate din clădire s-a prăbușit în timp ce mulți dintre copiii cazați acolo se odihneau. O femeie a fost martoră la momentul în care aceștia ieșeau speriați din internat.
„Ce spuneau… că vai, Doamne, că tocmai dormeam, asta spuneau, dar erau atât de șocați și ei săracii. Dacă puteți să vă imaginați că un copil a ieșit în pijamale, chiar dormea, săracul și a zis că ”vai de capul meu, am auzit bubuitura”. Au ieșit în tricou, neîmbrăcați și destul de speriați”, a spus Agota Petrotzki, martor, conform stirileprotv.ro.
La fața locului au fost trimise trei ambulanțe și mai multe echipaje de pompieri.
„Trei copii au fost scoși de sub dărâmături, se află la UPU, nu pot să vă dau alte detalii despre ei. Se pare că suntem în căutarea unei persoane prinsă sub dărâmături la ora asta, dar situația evolează. Suntem la fața locului, colegii de intervenție de la ISU, colegii voluntari de la cinci formațiuni de voluntari, SAJ, SMURD”, a declarat Petres Sandor, prefectul județului Harghita.
Trei fete cu vârsta cuprinse între 15 și 17 ani sunt rănite. Una dintre ele a intrat în stop cardio-respirator. Alta a suferit mai multe fracturi și era semiconștientă când a fost scoasă de sub moloz.
„A fost o fetiță în stop cardio-respirator, dar am resuscitat-o și a fost dusă la spital pentru investigații. Și încă este dispărut un băiețel”, a declarat Szilard Peter, manager SAJ Harghita.
Liceul „Tamasi Aron” este una dintre cele mai vechi instituții de invatamant din Harghita, cu o istorie de peste 4 secole. Cladirea internatului a fost construită în 1910. Pe pagina de prezentare, se precizează că acolo locuiesc aproximativ 120 de elevi. Localnicii spun că la baza peretelui s-au făcut recent săpături, care ar fi slăbit fundația, însă aceste afirmații vor fi verificate ulterior.
În aceste momente echipajele de salvare încearcă să ajungă la băiatul prins sub dărâmături. Este conștient și vorbește, însă nu poate ieși afară. Se pare că nu mai sunt alți copii dispăruți îngropați în moloz. Totuși, Salvamont Harghita a adus căini de căutare și o dronă cu cameră de termoviziune, pentru a depista posibile victime.
Sunt o mulțime de pompieri care trag de bârne și aruncă bucățile de perete sfărâmat. Au fost aduse și câteva utilaje. Copiii cazați acolo au fost evacuați din clădire, pe unii i-au luat deja părinții acasă, iar ceilalți vor fi adăpostiți la un alt internat din oraș.
Clădirea, cu o vechime de peste 100 de ani, aparține Arhiepiscopiei Catolice, care a închiriat-o Primăriei, pentru școală. Nu era încadrată că fiind în risc seismic. Deocamdată, nimeni nu poate spune dacă aici au avut loc lucrări de reparații capitale, în ultimii ani.
Reprezentanta Primăriei susține că acum, în curtea internatului, se făceau lucrări de canalizare, iar inspectoratul școlar a aflat de la directorul unității că aici aveau loc lucrări de consolidare a clădirii. În mod sigur, cercetările vor stabili dacă nu cumva șantierul a afectat construcția.
Foto: stirileprotv.ro