Picturile renascentiste, motiv de ceartă între elevi și profesori

Delia Pătru
3 Min Read

O pictură din epoca Renaşteri a dat naștere la un adevărat conflict între elevi și profesori, într-o școală din Franța. Unii elevi au refuzat să privească un tablou cu femei goale în clasă, ceea ce a provocat un protest al profesorilor și îngrijorări legate de siguranța lor, transmit BBC și News.ro.

Elevii şi-au acuzat de asemenea profesoara că a făcut remarci rasiste şi islamofobe, ceea ce şcoala neagă. În replică, profesorii de la Şcoala Jacques-Cartier de lângă Paris au refuzat să lucreze.

Se pare că tensiunile au fost ridicate încă de la începutul semestrului, oficialii citând plângeri repetate ale părinţilor cu privire la cursuri şi pedepse. Cearta a început când o profesoară a prezentat „Diane et Actéon”, o pictură din epoca Renaşterii care înfăţişează o scenă mitică din „Metamorfozele” poetului roman Ovidiu, pentru a înţelege mai bine un text studiat.

În tablou, Actaeon este pedepsit pentru că a surprins-o goală pe Diana şi pe nimfele sale: zeiţa castă, care pedepseşte toţi bărbaţii care încearcă să o seducă, îl transformă pe Actaeon într-un cerb.

Mai mulţi elevi din primul an de liceu, cu vârste de 11 şi 12 ani, au declarat că s-au simţit jigniţi de lucrarea pictorului italian din secolul al XVII-lea Giuseppe Cesari, după cum a relatat pentru AFP Sophie Venetitay, de la sindicatul profesorilor Snes-FSU.

„Unii elevi şi-au ferit privirea, s-au simţit jigniţi, au spus că au fost şocaţi”, a spus Venetitay, adăugând că „unii au afirmat, de asemenea, că profesoara a făcut comentarii rasiste” în timpul unei discuţii în clasă.

Le Figaro notează de asemenea că elevii musulmani consideră că a fost o provocare din partea profesoarei, care a dorit să le arate intenționat o imagine cu femei goale.

A doua zi, un părinte i-a scris directorului instituţiei susţinând că fiul său a fost împiedicat să se exprime într-o discuţie ulterioară în clasă.

Corpul profesoral în schimb a simţit că a fost lăsat fără sprijin şi că lucrează într-un „climat degradat”, potrivit lui Venetitay. Ea a spus că acest caz aminteşte de uciderea brutală a lui Samuel Paty, care a fost decapitat după ce a arătat caricaturi ale profetului Mahomed într-o clasă.

Autorităţile franceze cred că zvonurile neadevărate răspândite despre una dintre lecțiile ținute de Paty au contribuit la incitarea unui refugiat cecen radicalizat în vârstă de 18 ani să îl ucidă în apropierea şcolii profesorului dintr-o suburbie a Parisului.

Vinerea trecută, şase adolescenţi au fost condamnaţi pentru rolul lor în această crimă. Uciderea lui Paty a revenit violent în atenția opiniei publice franceze în luna octombrie a acestui an, când un profesor a fost ucis cu cuțitul în curtea liceului din Arras, o localitate din nord-estul Franței, unde preda.

Foto: Twitter

Distribuie acest articol