Cafeaua este una dintre cele mai populare și consumate băuturi din lume. Deși are o mulțime de efecte benefice pentru organism, există câteva categorii de persoane care nu ar trebui să o bea.
Conform nutriționistei Simrun Chopra, persoanele cu un metabolism lent, cei care ar probleme cu anxietatea și gravidele ar trebui să stea departe de această băutură, scrie Digi World.
Cei care au un metabolism lent ar putea avea probleme cu somnul după consumul de cafea. Aceștia ar trebui să ia în calcul cafeaua decofeinizată. „Oamenii cu metabolism lent sunt cei care nu procesează eficient cofeina. Resimt efecte negative, pot deveni nervoși, agitați sau anxioși până la nouă ore de la consum. În schimb, cei cu metabolism rapid primesc un plus de energie”, a transmis nutriționista într-o postare pe Instagram.
Persoanelor care suferă de atacuri de panică sau anxietate li se pot exacerba aceste stări dacă beau cafea.
Și femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite cafeaua, dar și cola sau băuturile energizante.
Consumul limitat de cafea oferă unele avantaje, precum o îmbunătățire a memoriei sau timp de reacție îmbunătățit, a mai spus Chopra. „Să bei una sau două cești pe zi poate fi benefic pe termen lung. Totuși, presupun că nu consumi prea multe alte lucruri cu cofeină”.
Sfaturile nutriționistei pentru cei care iubesc cafeaua
- Beți maximum două cești cu cafea pe zi.
- Evitați să o umpleți cu mult zahăr sau lapte, pentru că beneficiile scad sau chiar dispar.
- Dacă aveți un metabolism lent, reduceți consumul la o ceașcă pe zi, băută de preferat dimineața.
- Beți cafea când chiar simțiți nevoia.
- Evitați băuturile cu cofeină atunci când mâncați, pentru că acestea pot inhiba absorbția anumitor vitamine și minerale.
- Dacă obișnuiți să beți cafea înainte de a face sport, ar fi bine să o faceți cu cel puțin 30 de minute înainte, ideal cu o oră înainte.