luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Planetariul Muzeului Olteniei se va numi „Nicolaus Copernicus”

Cosmin Vasile: „Dorim să generăm și proiecte culturale prin comune, primul pas a fost acela de a găzdui o expoziție despre Copernic”

Planetariul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova va purta numele „Nicolaus Copernicus”. Decizia a fost făcută publică în cadrul unui eveniment, în prezența oaspeților din Voevodatul Varmia – Mazuria din Polonia.

Anunțul a fost făcut joi, 16 noiembrie, de președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, care a lăudat relațiile de prietenie dintre administrația doljeană și poporul polonez. La eveniment a participat și directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, dar și Teresa Astramowicz – Leyk, Șefa Comisiei de Cooperare Internațională.

Vernisarea expoziției este dedicată cunoscutului astronom, Nicolaus Copernicus, în contextul celebrării a 550 de ani de la nașterea sa. În cadrul evenimentului, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a anunțat că o manifestare în oglindă va fi organizată în luna decembrie în Republica Polonă, ca un reper important pentru politica de schimburi culturale între cele două regiuni, urmărindu-se promovarea tradițiilor și meșteșugurilor specifice Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem invitați din Polonia, voievodatul Varmia – Mazuria, o unitate administrativă care este în relații cu Consiliul Județean Dolj de câțiva ani. Am început să dezvoltăm relații administrative și teritoriale. Având vedere prietenia și compatibilitatea pe care noi o avem ca popor cu cel polonez, relațiile sunt destul de vechi. Din Al Doilea Război Mondial, până la tot ce înseamnă acum politica de apărare comună, avem baze NATO aici.

Ca și model de administrație noi de mult timp vorbim de modelul polonez, de modul cum au reușit să facă structuri administrative fluente, au strategii și politici publice de atragere a banilor europeni având în vedere că și noi ca Consiliu Județean avem motto-ul să accesăm tot ce putem prin fondurile structurale și europene. Am văzut și apreciat modul cum programele europene au fost primite de regiunile din Polonia. În felul acesta am dorit să stabilim o legătură cu un voievodat. Împreună cu Ambasada Română din Polonia avem relații de ceva timp cu voievodatul Varmia – Mazuria.

Am participat împreună la mai multe evenimente: inaugurarea Centrului Brâncuși, inaugurarea Muzeului Exilului Românesc. Astăzi este un moment important pentru noi deoarece la ultima întâlnire din Polonia, din primăvară, discutând despre ce evenimente și ce se întâmplă în voievodat, mareșalul de atunci ne-a spus că este un an important pentru o mare personalitate a acestuia, Copernic, aniversează 550 de ani de la naștere.

Dacă Copernic a fost primul savant care cu adevărat a citit în stele, primul savant care a făcut ca un avion să meargă cu reacție spre stele a fost Henri Coandă, din Dolj. Primul care a reușit să studieze teoria sonicității și să meargă cu viteză spre stele a fost Gogu Constantinescu, de asemenea tot din Dolj.

Pentru a continua, dorim să generăm și proiecte culturale prin comune, primul pas a fost acela de a găzdui o expoziție despre Copernic. Ca o simbolistică a relațiilor pe care le considerăm deja apropiate Planetariul de la Muzeul Olteniei, de la secția de Științele Naturii, se va numi Nicolaus Copernicus”, a spus Cosmin Vasile.

Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a avut și el cuvinte de laudă: „Această tehnologie este unicat în Oltenia. Suntem bucuroși ca acest spațiu să poarte numele Nicolaus Copernicus și pentru faptul că este unul dintre cele mai vizitate obiective a Muzeului Olteniei și a Craiovei”.

„Despre Nicolaus Copernic vorbim folosind foarte mult adjective precum un savant minunat, un astrolog excelent. Dar acesta este cunoscut peste tot în toată lumea și deja a devenit un brand. Este un simbol al vieții umane și de mulți ani am început să ne punem întrebări despre natură și univers”, a spus Teresa Astramowicz – Leyk, Șefa Comisiei de Cooperare Internațională.

Politica