În ajun de Moș Nicolae severinenii ar putea rămâne în frig. Nu sunt bani. Autoritățile locale așteaptă, din nou, sprijin de la Guvern.
Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET) a început, de joi, furnizarea agentului termic către populație în Drobeta Turnu Severin. Însă banii pentru aceasta ajung cam doar pentru două săptămâni.
„Așteptăm sprijin din partea Guvernului. Până pe 3-4 decembrie sunt banii necesari pentru furnizarea agentului termic. Am făcut o hârtie către Guvern pentru să ne ajute cum a făcut și în anii trecuți, pentru că îi e extrem de greu comunității să poată susține această corvoadă pe care o avem cu furnizarea agentului termic în fiecare an”, a afirmat primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
Pentru a asigura căldura în acest sezon ar fi nevoie de aproape 50 milioane lei, banii pe care autoritățile nu îi au în acest moment.
Furnizarea agentului termic s-ar putea prelungi cu încă două săptămâni, dacă marii datornici și-ar plăti restanțele, lucru puțin probabil să se întâmple însă. 20 de asociații de proprietari din oraș au datorii de 2,5 milioane lei. Acestea nu vor primi deloc agent termic.
„Dintr-un total de 256 de asociații, în acest moment sunt sistate de la furnizarea agentului termic pentru încălzire un număr de 23 de asociații au fost astăzi, am purtat discuții cu 3 asociații, au mai rămas 20. Aceste 3 asociații au plătit undeva la mai mult de jumătate din datoria pe care o datorau către furnizor. În acest moment, avem de recuperat undeva la 6,7 milioane de lei, cea mai mare datorie, undeva la 95% o datorează acele 20 de asociații. Însumează o datorie de 2,5 milioane lei. Dacă am avea la dispoziție această sumă restantă, am mai furniza cel puțin două săptămâni energie termică în municipiul Drobeta Turnu Severin”, a afirmat Ilie Alecu, directorul SPAET.
Situația este aceeași de ani. Primarul Screciu speră să rezolve problema, pe viitor, prin extinderea rețelei de gaze.
„Este o situație delicată, o situație dificilă pentru municipiu Turnu Severin. Încercăm să o rezolvăm prin extinderea rețelei de gaze. Suntem blocați și aici. Am dat în firma care se ocupă de extindere în judecată, suntem prin procese. Sperăm că vom găsi soluții prin „Anghel Saligny” să extindem rețeaua de gaze și atunci vom lua presiunea de pe sistemul centralizat, care, în acest moment, funcționează cu păcură, un combustibil scump, un combustibil pe care nu îl găsești la oricine,” a mai precizat Screciu.
Anul aceasta, scrie Orșova24.ro, prețul gigacaloriei este de 813 lei, iar primăria subvenționează, în continuare, costul pentru populație. Oamenii vor plăti pentru gigacalorie, 450 de lei, la fel ca anul trecut.
Reamintim că centrala de la Halânga a fost pornită miercuri, zi în care a început furnizarea agentului termic către spitalele și unitățile de învățământ din oraș.