miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Disensiuni între conducerea SCJU Craiova și mai mulți medici

Mai mulți medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova se plâng de faptul că unitatea medicală nu are, momentan, director de îngrijiri medicale și reclamă lipsa de medicamente și materiale sanitare, dar și de personal. În schimb, managerul SCJU Craiova, dr. Eugen Georgescu, spune că și el are nemulțumiri legate de activitatea medicilor: „În UPU se stă foarte mult”.

Într-o scrisoare deschisă, transmisă Jurnalul Olteniei și adresată Ministerului Sănătății și opiniei publice, medicii afirmă că spitalul craiovean este “într-un grav impas funcțional”.

“De peste două luni Spitalul funcționează fără Director Medical (nefiind făcute până acum demersuri privind ocuparea acestui post vital), atribuţiile acestuia fiind preluate de către Manager, iar de aproape două săptămâni și fără Manager, care a intrat în concediu medical, deocamdată pe termen de 14 zile. Nu ştim dacă acest termen este unul final sau va fi prelungit, dar este evident că la această oră, cel mai mare spital din Oltenia este fără conducere. Atribuțiile de management nu pot sa revină unui asistent medical care este Directorul de Îngrijiri într-un spital cu peste 1000 paturi. Pentru că nu este numai ilegal dar şi imoral. Este o lipsă totală de responsabilitate să nu asiguri desfăşurarea normală a activității în spital, tergiversând luarea unor decizii majore, de la aprovizionarea cu medicamente vitale, până la decizii legate de scoaterea la concurs a locurilor vacante, în contextul subnormării personalului cu precădere în secțiile cu deficit mare de personal. Ne confruntăm cu lipsa acută de medicamente şi materiale sanitare cu disfuncționalități în aprovizionare, fapt ce pune în pericol atât activitatea medicului cât şi calitatea actului medical, în tot acest demers suferind în primul rând pacienții. Consiliul medical al spitalului nu s-a întrunit de luni bune să discute problemele de aprovizionare cu medicamente şi materiale sanitare precum şi prioritățile specifice fiecărei secții în parte sau aspecte legate de memorandumurile impuse de implementarea recentei ”legi a austerităţii”. Actul medical are de suferit calitatea serviciilor medicale fiind profund alterată de aceste disfuncționalități. Vă rugăm, în scopul reluării activității SCJU Craiova în limite normale, în interesul pacienților să dispuneți urgent măsurile necesare”, se menționează în scrisoarea deschisă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu, spune că are și el nemulțumiri legate de activitatea medicilor și au și fost luate măsuri când a fost cazul.

„În ultimele două luni am fost mereu la UPU. Oamenii așteaptă acolo cu orele. 6-8 ore. Este foarte mult. Apoi, s-au făcut mai multe verificări. Mulți medici nu au fost găsiți la program. Când li s-a cerut să efectueze servicii medicale au spus că spitalul nu este „7 Noiembrie” ca să stea la program. Au fost și cercetări disciplinare, soldate cu schimbarea unor șefi de secții. Însă cine a venit la mine cu solicitări concrete, am încercat să le rezolv, inclusiv încadrări de personal în secții”.

Achiziția de medicamente se face prin proceduri de licitații în funcție de fonduri. Managerul mai spune că din banii de la CAS, un procent de 97% se duc la fondul de salarii.

„Le-am cerut mereu să depășim serviciile pentru o contractare mai bună cu CAS, dar odată cu pensionarea profesorului Tudorel Ciurea apar aceste nemulțumiri. Mi se pare că se încearcă să spele această acțiune de încetare activității anumitor cadre universitare cu vârsta peste 70 ani cu silnicie”, a afirmat Eugen Georgescu.

Legat de lipsa directorului medical, managerul SCJU Craiova, a precizat că după ce s-a încheiat mandatul doctorului Stelian Mogoanță a avut discuții cu mai mulți medici pentru preluarea funcției. Acum se depun documentele, iar numele noului director va fi anunțat după încheierea procesului legal.

Politica