Pe 26 octombrie a.c., un complet din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Pitești i-a respins administratorului public din Băbeni, al treilea oraș ca mărime al județului, cererea de anulare a raportului Agenției Naționale de Integritate prin care era declarat în conflict de interese. Decizia nu e definitivă, Constantin Cristian Păunoiu având o ultimă cale de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Interesant este și un alt detaliu, care, de data aceasta, cade în responsabilitatea Instituției Prefectului județului Vâlcea, dar și a primarului și Consiliului Local Băbeni. Constantin Cristian Păunoiu, în vârstă de 55 de ani, este singurul administrator public de localitate din județul Vâlcea care nu avea studii superioare la numirea în funcția respectivă!
Practic, în calitate de consilier local (PSD), Păunoiu a votat un proiect de hotărâre inițiat de primarul Ștefan Bogdan, care viza înființarea funcției de administrator public, funcție pe care a și fost numit imediat după de edil.
“În perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor care ar fi putut influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor ce îi reveneau, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a C.L. în data de 28 noiembrie 2019 prin care s-a aprobat modificarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al primarului, ale serviciilor și instituțiilor de subordonare locală, printre care și înființarea funcției contractuale de conducere de administrator public în subordinea primarului.
În baza acestei hotărâri, la data de 20 ianuarie 2020, prin dispoziția primarului orașului Băbeni, PĂUNOIU CONSTANTIN CRISTIAN a fost numit în funcția de administrator public.
Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019”, constatau inspectorii de integritate din cadrul ANI în data de 18 octombrie 2021.
Salarii de returnat din 2020 până la rămânerea definitivă a deciziei
Art. 70 din Legea nr. 161/2003 – “Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.”
Art. 71 din Legea nr. 161/2003 – “Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitate, integritate, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public.”
Până la publicarea motivării hotărârii, nu este clar dacă fapta a avut și caracter penal. În mod logic, ar trebui cel puțin anulată hotărârea, recuperat prejudiciul și interdicție pentru cel condamnat de a ami ocupa funcții publice o perioadă de timp. Numai că, revenim la ce întrebam în deschiderea acestui articol: cum rămâne cu studiile obligatorii?
Maistru la Cozia Forest, pe salariul minim pe economie, înainte de a fi numit administrator public
Conform declarației de avere și interese a împricinatului, soția sa, Alina Mirela Păunoiu, este angajată ca șef de serviciu în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cu un salariu anual de 123.189 lei. Administratorul public al orașului Băbeni are doar 71.458 lei. Au împreună un depozit bancar de 200.000 de lei ce pare acumulat în perioada 2020 – 2023, conform declarațiilor de avere. Mai dețin: bijuterii de 6.000 de euro, trei autoturisme (Duster 2013, BMW 2015, Audi 2017 și o autoutilitară Iveco din 2007), un apartament în suprafață de 70 mp în Băbeni, un teren intravilan de 5.000 mp, două agricole (290 mp și 2.500 mp) și unul forestier (1.000 mp). În 2020, îi mai apăreau în declarație două terenuri, de 5.000 mp și 2.500 mp, în comuna Mihăești, vecină cu Râmnicu Vâlcea, dar și o rulotă și o remorcă. Locul anterior de muncă al lui Constantin Păunoiu a fost la Cozia Forest SRL, cu un salariu de 27.000 de lei pe an, adică 2.250 de lei lunar (minimul pe economie, la data respectivă).
*Sursa foto: Paunoiu Cristian Facebook