joi, octombrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova vrea parc fotovoltaic, pentru un oraș din ce în ce mai luminos

Primăria Craiova vrea să își facă parc fotovoltaic. Acesta ar urma să producă electricitate pentru instituțiile publice și pentru iluminatul public. Peste 50.000 de euro sunt dispuse autoritățile locale din Bănie să plătească pentru Studiul de Fezabilitate.

Contractul pentru Studiul de Fezabilitate al proiectului „Instalarea unei capacități de producere a energiei pentru autoconsum din surse solare în municipiul Craiova” a fost deja publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar valoarea estimată pentru această primă investiție este de 264.333 de lei, fără TVA. Primăria intenționează să obțină și finanţare în cadrul apelurilor deschise din fonduri europene care să acopere în totalitate sau în parte, în funcție de soluția tehnică găsită, necesarul de consum de energie electrică precum şi consumul cu sistemul de iluminat public.

Reducerea costurilor, consumului şi creşterea performanței energetice se numără printre obiectivele prioritare ale administrației locale. La momentul actual, costul pentru consumul de energie electrică în clădirile publice și sistemul de iluminat stradal din Craiova sunt suportate în procent de 100% din bugetul local. Nu ar fi exclus ca, acest proiect, să faciliteze și creșterea numărului de beculețe din târgul de Crăciun, în următorii ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În scopul încadrării în prevederile UE de a promova dezvoltarea durabilă prin gestionarea durabilă a resurselor naturale şi îmbunătățirea calității vieții, Primăria Municipiului CRAIOVA dorește elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui parc fotovoltaic, prin care se va valorifica potențialul solar, cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalații energetice cu energie electrică produsă din surse regenerabile.

Producția de energie electrică prin conversie fotovoltaică a energiei solare nu provoacă emisii de substanțe poluante în atmosferă şi fiecare kWh produs prin sursă fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3-0,5 kg de CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră), rezultate din producerea unui kWh prin metoda tradițională termoelectrică. Energia fotovoltaică este una din principalele surse de energie regenerabila, fiind valorificată pe scară largă în majoritatea statelor membre din Uniunea Europeană”, se specifică în caietul de sarcini.

Pe Aleea 1 Șimnic, nr. 65A ar trebui să se producă electricitate, în viitor, cu ajutorul unor panouri fotovoltaice. Este vorba despre un teren cu o suprafață de 81.423 de metri pătrați, după cum se menționează în caietul de sarcini.

Politica