vineri, octombrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Halloween 2023. Ce simbolizează, de fapt, această sărbătoare?

Halloween este o sărbătoare cu origini celtice, care a fost adoptată de multe popoare din lumea occidentală și s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Această sărbătoare este celebrată în noaptea de 31 octombrie, deși data poate varia în funcție de țară – de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.

Numele Halloween provine din expresia engleză „All Hallows’ Even”, care se referă la sărbătoarea creștină a tuturor sfinților, sărbătoare care este celebrată pe 1 noiembrie în țările predominant creștine – catolice și protestante, scrie stirileprotv.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Activitățile specifice pentru Halloween sunt purtarea de costume tematice, colindatul, sculptarea dovlecilor în forma de felinare, farse și vizitarea unor locuri presupus bântuite. În această zi, copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și merg din casă în casă întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), amenințând că dacă nu primesc dulciuri, vor juca o farsă persoanei colindate. În alte țări, Halloween-ul este sărbătorit prin parade și carnavaluri.

Din punct de vedere istoric, sărbătoarea Halloween a fost influențată de numeroase culturi de-a lungul secolelor. În Imperiul Roman, exista Ziua Pomona, în cultura celtică era festivalul Samhain, iar în creștinism era sărbătoarea Tuturor Sfinților, scrie History.com.

Conform cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai frecvent asociat cu festivalul celtic Samhain, care înseamnă „sfârșitul verii” în limba irlandeză veche. Festivalul Samhain marchează sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este considerat uneori „Anul Nou Celtic”.

Vechii celtici credeau că în ziua de Samhain granița dintre lumea noastră și cea de dincolo se subția, permițând spiritelor, atât bune cât și rele, să treacă. Strămoșii erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau alungate. De asemenea, se credea că purtarea de costume și măști îi va îndepărta pe spiritele rele, deoarece oamenii se deghizau în spirite rele pentru a le evita. În Scoția, tinerii se îmbrăcau în alb și își mascau sau înegreau fețele pentru a juca rolul spiritelor.

Samhain era și un moment în care se făceau provizii pentru iarnă și se sacrificau animale pentru a păstra carne pentru sezonul rece. Focurile de tabără jucau, de asemenea, un rol important în festivități, iar toate celelalte focuri erau aprinse de la un foc central. Oasele animalelor sacrificate erau aruncate în foc. Uneori, se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau prin ele ca parte a unui ritual de purificare.

Cu răspândirea noii religii creștine în Europa, sărbătoarea de 1 noiembrie a fost transformată în Sărbătoarea Tuturor Sfinților de către Biserica Romano-Catolică în anul 835. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Hallowmas sau All Hallows, a fost celebrată în Irlanda și Scoția timp de mai multe secole și a fost adusă în America de Nord de către imigranții irlandezi și scoțieni în secolul al XIX-lea. Ulterior, prin influența americană, Halloween-ul s-a răspândit în alte țări la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea.

Numele Halloween este o abreviere a expresiei All-Hallows-Even, care înseamnă „seara de dinainte de All Hallows”. În secolul al XX-lea, termenul era scris și „Hallowe’en”, eliminând litera „v” și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche, conform Oxford English Dictionary, expresia All-Hallows-Even a fost atestată abia în anul 1556.

Sărbătoarea de Halloween nu este văzută cu ochi buni chiar de toată lumea, unii credincioși fiind de părere că personajele reprezintă, de fapt, întruchiparea răului. Cei care nu împărtășesc această opinie respectă următoarele tradiții și superstiții de Halloween:  

  • Copiii îmbrăcați în costume de Halloween colindă din casă în casă strigând: ”Ne dați ori nu ne dați?”, iar la schimb ei primesc dulciuri. Se crede că această tradiție își are originea în Evul Mediu, când cei săraci mergeau din casă în casă, în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, pentru a primi mâncare. Dacă nu primesc dulciuri, amenință că îi vor juca o farsă persoanei colindate. Potrivit vechilelor credințe celtice, spiritele rele ar putea fi alungate prin oferirea de dulciuri.
  • Petrecerile tematice de Halloween au fost rapid împrumutate și de adolescenți, întrucât la început erau organizate doar pentru copii. În prezent, petrecerile de Halloween sunt pentru toată lumea. Prietenii se adună într-un loc și se bucură de rețete cu dovleac, dar și de alte roade ale toamnei, de pildă, fructe și nuci; 
  • În ziua de Halloween se sculptează dovleci și se pun lumânări aprinse înăuntru. Tradiția spune că în noaptea de Halloween trebuie să ai măcar un dovleac sculptat așezat la geam, pentru a ține la distanță spiritele rele; 
  • De Halloween, nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și decorațiunile – casele și grădinile trebuie să fie decorate uniform din pânze de păianjen, fantome, lumânări, etc.; 
  • O superstiție străveche de Halloween spune că, dacă în noapte de 31 octombrie auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci, deoarece ai de-a face cu un spirit venit de pe lumea cealaltă ca să te ia cu el; 
  • Dacă observi un păianjen în casă în noaptea de Halloween, însemnă că spiritul unei persoane dragi te veghează; 
  • De asemenea, dacă vezi un liliac în casă ori lângă casă în noaptea de Halloween, e semn că acolo sunt spirite rele.  

Foto: pixabay

Politica