joi, octombrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Despre muzică și visuri

De vorbă cu tinerii din UCV Band: „Dacă îți dorești ceva cu adevărat, reușesti totul”

Unii studiază Dreptul, alții Agronomia, unii Litere, alții Cinematografie și Film. S-au regăsit cu toții în pasiunea pe care fiecare a avut-o mereu – muzica. Pasiune care mereu unește oameni, pasiune pe care o dăruiesc, mai departe, colegilor lor și nu numai. Este vorba despre tinerii UCV Band – trupa de muzică a Universității din Craiova. Între membrii trupei se află și un licean de la Colegiul Economic. Am avut ocazia să-i ascultăm, să-i vedem performând la deschiderea noului an academic. Și pentru că pe noi ne-au impresionat, ne-am dorit să vă arătăm acești tineri talentați.

Proiectul UCV Band a început acum un an, alimentat de dorința de a descoperi tineri talentați și de a promova această arie puțin explorată. Lansarea oficială a avut loc pe 24 noiembrie 2022, pe scena sălii Polivalente din Craiova, în cadrul evenimentului „Balul Studenților Craioveni”. Cântă coveruri și abordează toate genurile muzicale.

De atunci și până în prezent, membrii trupei, 8 la număr, continuă să se întâlnească și să se antreneze. Repetițiile au loc în studioul Radio Campus. Pentru această trupă, acest spațiu a devenit a doua casă, având în vedere timpul pe care îl petrec acolo și proiectele minunate pe care le-au dezvoltat împreună. În plus, trupa s-a extins și acum include și un departament de dans, format din 6 studenți cu o vastă experiență în domeniu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alina Ana Maria Păun este coordonatoare trupei, dar și solista. Tânăra este studentă în anul 3, în cadrul Facultății de Drept a Universității din Craiova.

Muzica a făcut mereu parte din viața mea încă de când eram micuța. Atât fratele meu care studiază un instrument și anume saxofonul, cât și tatăl meu care este pasionat de toate stilurile muzicale au fost o influență în descoperirea pasiunii mele muzicale. În prezent sunt coordonator al trupei UCV Band cât și solista acesteia. Trupa de muzică este formată din 8 studenți talentați care acoperă o arie diversă de instrumente: clapă, saxofon, chitară, bass, acordeon, tobe și 2 voci”, a spus pentru Jurnalul Olteniei, coordonatoarea trupei.

A fost o colaborare între Paun Alina și Radio Campus. De cel din urmă se ocupă Ioana Păun. Totul a început anul trecut, la festivitatea de sărbătorire a 9 ani de Radio Campus. “Am participat cu un moment artistit de muzică si astfel a apărut această propunere din partea lor”, spune Paun Alina.

Printre membri trupei se află și un elev de liceu. Muzica este marea sa pasiune și ne-a spus că vrea să facă asta toată viața.

Încă nu am început studiile la facultate dar sunt în clasa a 12-a la Liceul Economic ”Gheorghe Chițu”. Pasiunea mea pentru muzică a început de mic de când ascultam rock pe CD player. Pentru viitor plănuiesc să ma țin de treaba cu muzica pentru că acesta este singurul lucru care îmi place. Eu pun trupa pe primul loc și încerc sa fiu mereu prezent la repetiții chiar dacă am ceva important de făcut în acea zi”, ne-a afirmat Lucian.

El-naqib Iosif este student la în anul 2 la Facultatea de Litere, departamentul de arte, sectia CINEMATOGRAFIE, FOTOGRAFIE & MEDIA. Acesta are multe obiective și visuri pentru viitor și a ales să ni le împărtășească.

Am început să cânt la tobe de la vârsta de 9 ani datorită părinților mei care ascultau un range mare de genuri muzicale prin casă (de la jazz, bossa nova la rock sârbesc și rap franțuzesc), facandu-mă astfel curios de acest instrument. Din păcate, nimeni din familia mea nu are niciun fel de talent artistic, cu atât mai mult muzical. Fiind pasionat și de regie de film, producție muzicală și sintetizatoare, visul meu pe viitor este să ajung să-mi regizez propriul lungmetraj a cărui coloană sonoră să o compun tot eu. În prezent, încerc pe cât posibil să fac pași în ambele direcții în egală măsură, ocupandu-mi zilele cu diverse activități și evenimente, pe lângă facultate și practică. Mi-aș dori că ziua să aibă mai multe ore ca să am timp și să dorm, și să cunosc mai multe din fiecare domeniu în parte de care sunt pasionat”, spune tânărul.

Floarei Darius este student în anul 2, la Facultatea de Agronomie, specializarea agricultură. Paiunea sa pentru muzică a debutat acum foarte mult timp.

Pasiunea mea pentru muzică a început în urma cu 7 ani și am decis sa îmi dezvolt abilitățile în acest sens iar ulterior să-mi formez o carieră în domeniul muzical. În prezent studiez la un instrument, și anume acordeon, și îmi doresc să avansez cât mai mult”, spune acesta.

„Acest hobby îmi oferă o mulțime de oportunități și îmi aduce o plăcere sufletească nemaipomenită”

Rotaru Alexandru (20 de ani) este student în anul 2 la Facultatea de Drept. Printre marile sale pasiuni se numără și saxofonul, încă de la 12 ani. Tânărul susține cu încredere că dacă îți dorești cu adevărat ceva în viață, sigur o să reușești.

Sunt pasionat de saxofon și fac parte din trupa UCV Band. Cânt la saxofon de la vârsta de 12 ani, ulterior fiind admis la școala de muzică ,,Măria Bieșu”, absolvind-o cu brio. În familie doar eu am însușit calea de muzician. Sunt extrem de fericit că am început să cânt la saxofon, deoarece acest hobby îmi oferă o mulțime de oportunități și îmi aduce o plăcere sufletească nemaipomenită, deoarece muzica a devenit o parte din viață mea, nu e o problemă de a combina și studiile, și viața personală, și progresul în trupă. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, reușesti totul, omul care dorește caută soluții dar nu scuze”, afirmă Alex.

Denis Onofrei este student la Facultatea de Litere, Secția Interpretare Muzicală, Specializare Instrument, Anul III. Și el a interacționat cu muzica încă de la o vârstă fragedă. Are foarte multe visuri nobile, printre care își dorește să aducă muzica în viața copiilor.

Am descoperit lumea muzicii întâmplator la vârsta de 14 ani, când un coleg a venit cu chitara la școală. Mi-a plăcut atât de mult încât următoarea zi am mers la cursuri. Visul meu, în ceea ce privește partea muzicală, este de a duce mai departe chitara în sufletele copiilor, cum a reușit maestrul Victor Roșu cu mine, care m-a educat, m-a crescut și mi-a dăruit un sens în viața!”, a subliniat Denis.

Ionică-Daniel Nuță, student la Facultatea de Litere, în anul 3, specializarea interpretare muzicală – instrument, a avut tangențe cu muzica de mic copil. La 5 ani s-a născut în el pasiunea pentru pian, pe care îl văzuse la nașa sa.

Pasiunea mea a apărut în jurul vârstei de 5 ani când am văzut un pian la nașa mea acasă și chiar dacă nu știam nici măcar cum se numește, voiam să cânt la el. În familie o mai am și pe nașa mea care cânta la pian și tot de la ea am și învățat la început, dar din clasa a 8-a am început să studiez mai mult. Cât despre planurile de viitor momentan prioritatea mea este să îmi termin studiile și eventual masterul să îl fac în București. Uneori este greu să îmbin muzica cu restul responsabilităților, dar cu puțină atenție și perseverență reușesc să am timp de toate”, este de părere Ionuț.

„Nu vrei Patrik, să apari pe scenă, îmbrăcat la costum, cu toate reflectoarele pe tine, și cu o mulțime de oameni care au cumpărat bilet să te vadă și să te ovaționezee?”

Patrik Șain (24 de ani) este în anul I la Master, la Facultatea de Litere, secția Arta Muzicală Aplicată, Interpretare Vocală. Totul a luat naștere de la grădiniță, iar acum a devenit un stil de viață pentru el. Familia îl susține extrem de mult, dovadă că împreună și-au înființat și o școală de muzică.

„Pasiunea pentru muzică a început încă din copilărie, mai exact, de la grădiniță, când mama m-a dus la grădinița Liceului de Artă, unde am avut primul contact cu muzica, dar și cu răutatea copiilor fiindcă eu eram afon. După câteva încercări de a mă integra printre “micii muzicieni”, mi s-a spus că “n-am treaba”, sau “ lasă-te”, cuvinte care au continuat până în gimnaziu. Însă tot mama mi-a descris lumea muzicii ca un tărâm feeric, cel puțin pentru mine. <>.

Această imagine s-a impregnat rapid în imaginația mea și pentru care nu m-am oprit din acea zi să studiez. Toată familia mea este o familie de muzicieni, mai puțin tatăl meu, care lucrează în alt domeniu, însă chiar și așa, are ureche muzicală. Mama este profesoară de canto și manager la școala noastră de muzica particulară ”Shine’s Arts Academy”, fratele meu este percuționist în trupa Red Suns și elev în clasa a 12-a, la Liceul de Arte, și sora mea este în clasa a 5-a, tot la Liceul de Arte, unde studiază chitara.

Planul meu de viitor este destul de simplu, deși pentru unii pare măreț, mie mi se pare normal și palpabil, vreau să cânt pe cele mai mari scene ale lumii, restul e secret. Să îmbin această pasiune cu restul responsabilităților poate fi și o plăcere, dar și un chin. Toată viața mea se învârte în jurul artei și în special a muzicii. Nu m-aș vedea făcând altceva. Drept urmare, sunt angajat la Opera Romana Craiova, predau canto și chitara la școala de muzică pe care am conceput-o împreună cu familia, și de anul acesta sunt masterand.

Deși pare ușor să le îmbini, tehnica vocală este destul de diferită, și poate provoca destul de multe probleme, atunci când vrei să jonglezi cu mai multe tipuri de emisii, nu mai vorbim și de alți factori ca oboseala sau stresul, care sunt și ele un impediment, însă orice ar fi, lupt pentru pasiunea mea zi de zi, și nimic nu mă împlinește mai mult decât muzica de orice fel, însă muzica ușoară a avut mereu un loc special în sufletul meu. Iar cea mai mare fericire a mea este să o pot cânta, și mai nou, acum alături de noii mei colegi din Trupa UCV, trupă care are multe ambiții, potențial, oameni frumoși, dar și multe proiecte”, a concluzionat Patrik.

Politica