Delapidare la APAVIL? Megațeapă trasă vâlcenilor prin majorări tarifare. S-a pierdut și finanțarea de 139 de milioane de euro!

Pana Adrian
5 Min Read

Peste 30 de primari ai unor localități din județul Vâlcea, înscrise în programul Apă și Canal, în cadrul POIM, într-un proiect integrat derulat de ADI Apa Vâlcea prin Apavil, au fost anunțați că vor primi finanțări pe o altă axă pentru proiectele de extindere a rețelelor de alimentare cu apă și introducere a celor de canalizare. Pornit de la o valoare inițială de 230 de milioane de euro în 2012, diminuată permanent apoi, până a ajuns la 139 de milioane de euro și doar o treime din localitățile județului acoperite, anul trecut, când a fost semnat acordul la MIPE, proiectul părea că are șanse de a fi implementat pe ultima sută de metri. Nu a fost așa pentru că APAVIL, societate la care acționar majoritar este Primăria Râmnicu Vâlcea, a irosit pur și simplu sume imense, rămânând și fără banii de cofinanțare prevăzuți de conducerea din momentul demarării inițiativei. Cel mai grav însă este că s-au colectat repetat bani de la populație prin majorări de prețuri care au fost justificate fix cu necesitatea de a respecta planul proiectului POIM menționat. Iar banii s-au evaporat.

Edilii sunt de la ambele formațiuni aflate la guvernare, PSD și PNL și acuză dur managementul APAVIL, operatorul județean pentru servicii de apă și canalizare. “Ce s-a întâmplat cu atâta bănet? Unde s-a evaporat? Au operat majorări de prețuri pentru care ne-au sărit nouă oamenii în cap. Dacă nici asta nu e foarte grav, ce mai e? La noi, dacă lipsește o virgulă, te caută Curtea de Conturi și-n banii de tipizate. Am rămas cu proiecte amânate sau respinse pentru infrastructura de drumuri pentru că eram prinși cu lucrări de introducere apă și canalizare pe acele artere”, ne-a declarat unul dintre edili. Vom reveni cu un nou episod pe subiect, în care vom prezenta mai multe declarații ale edililor.

Anul trecut, la Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, conducerile Apavil, Primăriei Râmnicu Vâlcea și ADI Apa Vâlcea, Ioan Florescu, Mircia Gutău respectiv Robert Schell, care este și primar PNL al orașului Brezoi, dar și notoriu apropiat al edilului-șef de la Râmnicu Vâlcea, au semnat un contract de finanțare în valoare de 139 de milioane de euro. Luni, 23 octombrie, actualul ministru, Adrian Câciu, încercând să detensioneze cumva situația, a promis primarilor că vor fi susținuți să acceseze, din ianuarie 2024, o altă axă de finanțare, așa numitul Program de Dezvoltare Durabilă. De proiectul prin POIM s-a ales praful pentru că a fost execrabil gestionat de reprezentanții APAVIL în primul rând.  Primarii localităților care erau vizate de proiect au suferit prejudicii și pentru că au fost blocați al implementarea altor proiecte de infrastructură, pe baza faptului că ordinea firească începe cu introducerea rețelelor de apă și canalizare.

“Programul POIM se încheie la sfârșitul lunii decembrie 2023 (toată lumea știa asta – n.r.). Nu e vorba de nicio pierdere de bani, pur și simplu nu mai era timp pentru a cheltui și a finaliza toate investițiile (când ați semnat finanțarea nu știați asta? – n.r.). Finanțările vor fi preluate prin PDD, Programul de Dezvoltare Durabilă, în care finanțările se lansează începând cu luna ianuarie (2024 – n.r.) Există un grup de lucru la nivel județean, alcătuit din reprezentanți ai ADI Apa, Apavil, Primăriei Râmnicu Vâlcea (acționar majoritar – 66% – n.r.) și Consiliului Județean (acționar minoritar – n.r.) care au făcut toate diligențele pentru a transfera practic finanțarea de pe POIM pe PDD”, susține Robert Schell, președintele ADI APA Vâlcea. Afirmațiile sale nu sunt susținute de realitate decât într-o foarte vagă măsură. Reprezentantul UAT Râmnicu Vâlcea în AGA Apavil este actualul administrator public al orașului Eusebiu Vețeleanu.

Distribuie acest articol