duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Primele blocuri în mediul rural, după 1990. Trei localități vâlcene adoptă tehnologia nZeb

O investiție în egală măsură inedită și inovatoare e pe cale de a fi demarată în comuna vâlceană Măciuca și, destul de probabil, va fi “copiată” și de comuna vecină Gușoeni, se vor construi primele blocuri în mediul rural din județ, după 1990. De asemenea, același tip de proiect este vizat și de orașul Bălcești. Inițiativele ar urma să fie finanțate din fonduri europene, prin PNRR, fiind vorba de imobile cu câte șase apartamente moderne și spațioase, destinate tinerilor specialiști ce lucrează în aceste localități – profesori, medici, ingineri ș.a. Conform proiectului, clădirile vor avea consum de energie aproape de zero.

Este vorba de așa-numitele blocuri nZeb (near-Zero Energy Building), clădiri ce vor fi dotate cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. “Proiectul mai prevede ca astfel de clădiri să fie dotate și cu pompe de căldură din puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic, de minim 10 grade Celsius  indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade”, spune primarul comunei Măciuca, Mugurel Mărcoianu.

Principiile care stau la baza acestor tipuri de construcții sunt: izolarea clădirii cu sisteme de termoizolații eficiente, asigurarea etanșeității, utilizarea optimă a energiei solare etc. Consumul total de energie generat de o clădire eficientă energetic este de aproape patru ori mai mic decât consumul mediu generat de o construcție realizată cu materiale tradiționale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica