Opoziţia centristă pro-europeană a câştigat duminică majoritatea parlamentară în Polonia, depăşind scorul obţinut împreună de populiştii naţionalişti la putere şi extremă-dreapta, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, în alegeri legislative considerate cruciale pentru viitorul european al ţării şi relaţiile sale cu Kievul.
Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, alegerile ar urma să pună capăt celor opt ani de guvernare ai partidului Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski.
Cele trei partide ale opoziţiei centriste, Platforma Civică (KO) a lui Donald Tusk, creştin-democraţii din A treia Cale şi Stânga, au câştigat împreună 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extremă-dreapta) împreună, scrie Agerpres.
„Polonia a câştigat, democraţia a câştigat, i-am alungat de la putere (…) este sfârşitul acestei perioade proaste, este sfârşitul domniei PiS”, a declarat, imediat după publicarea sondajelor, preşedintele KO, Donald Tusk.
În vârstă de 66 de ani, Donald Tusk a fost premier al Poloniei între 2007 şi 2014 şi preşedinte al Consiliului European între 2014 şi 2019.
El a promis că va restabili relaţiile bune cu Uniunea Europeană şi va debloca fondurile europene îngheţate de Bruxelles din cauza disputelor apărute în cursul celor două mandate ale guvernului PiS.
De asemenea, Tusk a promis că va liberaliza dreptul la avort, un punct de dezacord major cu guvernul PiS care a pus accentul pe valorile catolice.
Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a salutat succesul relativ al mişcării sale care va avea 200 de locuri în parlament, dar fără o majoritate care să îi permită să formeze un guvern.
„Fie că suntem la putere, fie în opoziţie, (…) nu vom permite ca Polonia să fie trădată”, a declarat el.
Potrivit lui Stanislaw Mocek, politolog şi preşedinte al Universităţii Collegium Civitas, acum există „o şansă ca să apară un guvern de opoziţie”. „Cred că acesta este de fapt sfârşitul guvernului PiS (…) Este o şansă pentru noi de a ne reconstrui poziţia, mai ales în Europa”, a declarat el.
În timpul campaniei, PiS s-a angajat să continue controversatele sale reforme ale sistemului judiciar despre susţine că vizează eradicarea corupţiei, dar pe care UE le consideră un atac la democraţie.
Campania a fost marcată de violente atacuri personale împotriva lui Donald Tusk din partea puterii care l-a acuzat că reprezintă interesele Berlinului, Moscovei şi Bruxellesului.
Kievul şi aliaţii săi occidentali observă cu atenţie aceste alegeri, după alegerea recentă în Slovacia a unui guvern ostil ajutorului pentru Ucraina.
Polonia este unul dintre principalii susţinători ai Kievului şi a primit un milion de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său, dar oboseala creşte în rândul polonezilor.
Guvernul PiS a intrat în dispută cu Ucraina prin impunerea unui embargo asupra importurilor de cereale, argumentând necesitatea de a-i proteja pe fermierii polonezi.
Prezenţa la vot a fost ridicată – cu sondaje estimând ridicând rata naţională la 72,9% – un record absolut de la căderea comunismului în 1989, şi jurnaliştii AFP au văzut secţii de votare aglomerate.
Foto: Facebok