Autoritățile locale din Bănie au pus în consultare publică un proiect ce face referire la regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de vulcanizare/service auto/spălătorie auto. Se pare că, în repetate rânduri, autoritatea publică locală şi Poliția Locală a municipiului Craiova au primit sesizări din partea cetățenilor ce locuiesc în apropierea vulcanizărilor, service-urilor auto sau spălătoriilor autor. Oamenii ar fi nemulțumiți de disconfortul creat de zgomotul permanent şi de aglomerația de mașini din apropierea acestora.
„Pe cale de consecință, se impune adoptarea prezentului regulament local, care stabileşte procedura de obținere a acordului de funcționare de către agenții economici care exercită activități de vulcanizare/service auto/spălătorie auto, astfel cum sunt acestea definite prin codul CAEN 4520, în intravilanul sau extravilanul Municipiului Craiova, indiferent de regimul juridic al terenurilor”, se specifică în raportul de aprobare.
La implementarea acestui Regulament, autoritățile locale au în vedere realizarea următoarelor obiective:
- determinarea unor condiții prin care să se asigure desfășurarea activităților de prestări servicii într-un cadru civilizat,
- modernizarea activităților de prestări servicii,
- informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor,
- stimularea dezvoltării activității comerciale pe raza Municipiului Craiova prin simplificarea procedurii de autorizare și implementarea unui cadru legal unitar pentru organizarea, autorizarea și desfășurarea activităților de prestări servicii.
Activitățile reglementate prin prezentul Regulament pot fi desfășurate de orice agent economic ce îndeplinește următoarele condiții:
- este constituit și înregistrat conform legislației naționale în vigoare;
- are ca obiect de activitate principal sau secundar activitatea de vulcanizare/service auto/spălătorie auto, astfel cum este aceasta definită prin codul CAEN 4520;
- deține avizele/acordurile/autorizațiile de funcționare/licențe speciale eliberate de către instituțiile abilitate, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
- deține autorizaţie tehnică emisă de Registrul Auto Român în condițiile OG nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care 3 desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.
Totodată, printre altele, orarul de funcționare în cadrul agenților economici care desfășoară activități de vulcanizare/service auto/spălătorie auto, în municipiul Craiova, va fi în intervalul 07:00-21:00. Orarul de funcționare al agenților economici care desfășoară activități de vulcanizare/service auto/spălătorie auto, în municipiul Craiova, poate fi prelungit peste limita menționată sau non-stop, în situația în care unitățile de prestări servicii sunt situate în afara zonelor de locuit ale municipiulul Craiova.
Mai mult decât atât, în regulament mai sunt prevăzute următoarele aspecte:
- Este interzisă desfășurarea activităților de vulcanizare/service auto/spălătorie auto în alte zone decât cele special amenajate în acest scop și pentru care s-a eliberat acordul de funcționare.
- Staționarea și parcarea autovehiculelor vor fi asigurate exclusiv în incinta imobilului neafectând domeniul public.
- Agenții economici care desfășoară activități de vulcanizare/service auto/spălătorie auto înființați după adoptarea prezentului regulament, care implică prezența unui număr mare de autovehicule la punctul de lucru, și care, din aceste motive pot îngreuna traficul rutier, se autorizează numai cu asigurarea unor spații de parcare pentru cel puțin două autovehicule pentru fiecare boxă de lucru care funcționează.
- Agenții economici au obligația de a afișa la punctul de lucru datele de identificare ale societății, acordul pentru desfășurarea activității eliberat de Primăria Municipiului Craiova, în termen de valabilitate, orarul de funcționare aprobat prin Acordul pentru desfășurarea activității.
- Agenții economici au obligația de a avea contracte încheiate cu operatorul de salubritate al Municipiului Craiova.
Ce sancțiuni riscă agenții economici dacă nu se supun regulamentului pus în consultare publică:
„Nerespectarea de către agenții economici a prevederilor art. 4 prin desfășurarea de activități fără a deține Acordul de funcționare constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârșite în altfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni și se sancționează cu suspendarea activităţii comerciale până la data autorizării şi cu amendă de la 2.000 la 2.500 lei”, se menționează în regulament.
Totodată, continuarea activității după suspendarea acordului, ca măsură complementară, duce la retragerea acordului de funcționare, cu consecința refuzului de emitere a unui nou acord pe o perioadă de 1 an. Desfășurarea de activități de prestare de servicii în afara spațiului deținut, pe domeniul public, se sancționează cu suspendarea activităţii comerciale pentru o perioadă de 30 zile și amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Nerespectarea orarului de funcționare stabilit în acordul de Funcționare, se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000lei.
sursă foto: google.ro/maps