luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

A început anul universitar 2023-2024, la Craiova

Președintele Consiliului Județean Dolj: „Din acest județ vrem să nu se mai plece, doar să se vină”

S-a dat startul unui nou an academic luni, 2 octombrie, la Craiova. Rectorul Universității din Bănie, Cezar Ionuț Spînu, a luat cuvântul în fața bobocilor și al cadrelor didactice prezente. Alături de acesta, a fost prezentă și primărița Olguța Vasilescu, dar și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Aula din Universitate a fost plină, semn că studenții sunt interesați. Administrația a lansat și provocări, dar s-a vorbit și despre investiții și de modalități de a dezvolta educația în oraș.

Universitatea din Craiova este „o instituție care oferă o învățare de calitate”

„Suntem mândri că Universitatea din Craiova are un număr din ce în ce mai mare de studenți, grație efortului pe care toți membri comunității academice o depun. În calitate de rector a Universității din Craiova aș vrea să vă prezint Universitatea noastră în câteva cuvinte și să vă felicit pentru alegerea făcută. Universitatea se preocupă să asigure condiții cât mai bune de studii și cercetare studenților săi. O instituție care oferă o învățare de calitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aveți cadre didactice foarte bine pregătite. Ați ales o instituție care are stabilită ca strategie comunicarea în comunitate și oferirea de învățământ universitar de calitate. Pentru a convinge cât mai mulți tineri să rămână aici în Craiova, echipa managerială s-a preocupat de modernizarea campusurilor universității. În privința fondurilor europene, vor fi finalizate în acest an campusul Facultății de Inginerie Electrică și Automatică de pe Bulevardul Decebal, sala de sport de pe strada Brestei”, a declarat rector prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu.

Declarația profesorului universitar Ionuț Cezar Spânu cu privire la parteneriat a fost confirmată și de către reprezentanții autorităților publice locale și județene. Primărița Craiovei a lansat și o provocare pentru o anumită categorie de studenți.

„Ne bucurăm foarte mult să constatăm că anul acesta numărul de studenți a fost mai mare decât a fost cel de anul trecut”

„Ne bucurăm foarte mult să constatăm că anul acesta numărul de studenți a fost mai mare decât a fost cel de anul trecut. Se fac toate eforturile pentru atragerea studenților aici, în oraș. Anul acesta am avut împreună cu universitatea un proiect comun, când a adus mai mulți elevi din întreaga Oltenie pentru a vizita Craiova și către a merge către a merge a această Universitate.

Anul trecut că am făcut un sondaj de opinie în rândul elevilor de clasa a 12-a interesându-ne ce trebuie să facem noi ca administrație pentru a-i ține în oraș. Am constatat că își doreau transport public de calitate, infrastructură de calitate și o viață socială mai activă. Mai precis, un festival de genul Untold. Aș vrea să lansez o provocare pentru studenții Facultății de Sociologie. Și anume, să facă studenții aceste sondaje trimestriale în rândul elevilor de clasa a 12-a și a studenților cu ce așteaptă ei de la administrația publică locală”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

La rândul său, Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a menţionat: „Pot să spun că Universitatea din Craiova este unul dintre cei mai importanți parteneri din județ și regiune. Resursa cea mai importantă este resursa umană. Acolo unde ai oameni deștepți, pot să facă progres. Aici am găsit oameni care rezonează cu noi și creăm proiecte de dezvoltare pentru județ. Campusul de la Agronomie este gata, căminele de la Institut sunt moderne. Au condiții de câteva stele. Din acest județ vrem să nu se mai plece, doar să se vină.

Aș dori să salut reprezentanții Facultății de Geografie. Avem proiecte pe fonduri europene, pe arii protejate, tot ce înseamnă protecția mediului. O inițiativă care se concretizează este un Consorțiu pe care l-am înființat acum câteva luni format din licee din Craiova, societăți comerciale și mediul academic, Universitatea din Craiova. Am câștigat și primul proiect. Este vorba despre un nou campus în zona Aeropotului întins pe două hectare, de 21 de milioane de euro. Construim ateliere, laboratoare”.

Deschiderea anului universitar 2023-2024 la UMF Craiova

Ca de fiecare dată, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova  a dedicat studenților din anul I festivitățile deschiderii noului an universitar. I-au primit colegii din anii mai mari, cadrele didactice, dar și multe noutăți care fac din campusul și viața universitară de la UMF Craiova o zonă a deschiderii și a bucuriei de a fi student.

Rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea, a trecut în revistă principalele evenimente academice ale anului universitar trecut, evenimente care, pe de o parte, au adus la Craiova specialiști în diverse domenii medicale din lumea întreagă, pe de altă parte au creat mai multe posibilități pentru întâlnirea comunității universitare medicale craiovene, studenți și cadre didactice-medici, cu craiovenii în cele mai neașteptate spații.

„Declarația de principii a anului universitar 2022 – 2023 la UMF din Craiova a fost: «Implică-te!». Și ne-am implicat. Toți. Profesori, studenți, împreună, umăr la umăr, am reușit să facem față unor provocări extraordinare, care au adus plus valoare nu numai instituției, ci și nouă, ca oameni, ca profesioniști. Putem vorbi despre activitatea științifică intensă, despre rolul medicului în comunitate, despre vieți salvate sau despre conexiune umană, reușită, empatie.

Au fost multe activități extraordinare, cu multă implicare, în care s-au depus eforturi substanțiale din partea tuturor celor implicați, dar în care am trăit niște experiențe unice, pentru care vă mulțumesc și vă felicit”, a spus rectorul Dan-Ionuț Gheonea.

După retrospectivă, s-au prezentat noutățile. Dacă anul trecut a fost lansat podcastul INFO UMF Craiova, produs de studioul media al Universității, anul acesta UMF din Craiova lansează un post de radio online, Radio UMF Craiova, dar și o revistă de popularizare a științei, și nu numai, inițiată de studenți, UMF Craiova LIFE.

În final, rectorul a anunțat crearea unui spațiu dedicat socializării, GreenHUB UMF: „Pentru că sursa noastră de inspirație continuă sunteți chiar voi, noile generații, nu puteam să nu vă creăm un mediu propice, modern de comunicare, de socializare și, poate cel mai important, de asigurare a suportului nutrițional în cadrul GreenHub UMF Craiova al cărui tagline este: Hrană sănătoasă. Minte sănătoasă. Corp sănătos”.

Situat la etajul al doilea al corpului A al UMF (Petru Rares, nr. 2), hub-ul este gândit în două zone. Una în care studenții, cadrele didactice și partenerii UMF vor putea organiza activități, workshop-uri, vor putea explora infinitele posibilități de a colabora și de a construi împreună lucruri din ce în ce mai bune pentru întreaga comunitate. A doua zonă oferă posibilitatea de a lua un prânz sănătos. Specialiștii UMF au creat o serie de meniuri, controlate nutrițional, în acord cu cele mai noi și sănătoase principii alimentare.  

„Fiți curioși, implicați energici, creativi, însetați de cunoaștere și nu lăsați nici un obstacol să vă doboare! Numai așa vă puteți atinge obiectivele! Noi avem responsabilitatea formării voastre, dar voi sunteți singurii responsabili de ceea ce veți deveni. Statutul de profesionist în domeniul sănătății nu este ușor de obținut, dar dacă doreați să vă fie ușor nu erați astăzi aici!

Ca rector al UMF din Craiova, dar mai ales ca profesor îmi doresc pentru noi toți, colegi și studenți, un an universitar care să reprezinte mult mai mult decât un parcurs cronologic în timp. Îmi doresc să reușim să păstrăm standarde înalte în procesul educativ și să păstrăm aceleași valori  instituționale bazate pe loialitate și respect”, a spus și a urat întregii comunității universitare medicale craiovene, în finalul evenimentului, rectorul UMF, prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea.

Politica