Niciun elev din România nu a primit masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la Hotărârea de Guvern (HG) care să aprobe distribuția fondurilor pentru perioada rămasă până la finalul anului, după cum a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru la o dezbater organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.
Banii pentru masa caldă până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară, spune Lixandru.
Acesta a mai anunțat că programul pentru un milion de elevi care ar primi masă la școală, conform legii Deca-Iohannis, ar urma să fie implementat abia din ianuarie 2024, până atunci fiind finanțate tot cele 450 de școli cu 130 de mii de elevi, același număr ca în anul școlar trecut, scrie Edupedu.ro.
La dezbaterea ținută vineri, 22 septembrie, într-o discuție despre reducerea abandonului școlar, primarul Cosmin Pigui din Peștișani, județul Gorj, a menționat că „vrei să aduci copilul la școală? Dă-i o masă caldă, nu corn și lapte. Dar și aceasta într-o anumită formă, trebuie să ai o licență, să fii calificat să prestezi acest serviciu pentru copii”, referindu-se la autorizări pentru firmele de distribuție pe care le contractează școlile. În replică, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din Ministerul Educației, Florian Lixandru, a spus:
„În ceea ce privește masa caldă, am avut programul pilot care se va transforma începând cu 2024 în program național, care tot conform acestei noi legi a învățământului preuniversitar va include un număr de 1.000.000 de beneficiari ai unei mese calde în unitățile de învățământ. La acest moment lucrăm la Hotărârea de Guvern privind funcționarea acestui program, urmând ca din ianuarie 2024 să și implementăm în mult mai multe școli decât am avut până acum.
Dacă până acum am avut 450 de unități de învățământ și aproximativ 133.000 de beneficiari, ne dorim să continuăm programul. Pe perioada rămasă septembrie-decembrie urmează să se aprobe Hotărârea de Guvern de continuare a programului, pentru că sunt fonduri rămase la dispoziția primăriilor, necheltuite datorită (sic!) faptului că a fost grevă în mai și iunie, s-au făcut economii, sunt bani alocați, este păcat să nu folosim acești bani pentru a acorda copiilor această facilitate, servirea unei mese calde în școală”.
Cu alte cuvinte, Ministerul Educației alege să folosească până în decembrie programul-pilot de masă caldă prevăzut de legea „veche” a educației, anume legea 1/2011, abrogată odată cu intrarea în vigoare pe 3 septembrie a legii educației în învățământul preuniversitar 199/2023.
Programul pilot de masă caldă a conținut anul trecut în septembrie circa 450 de școli. Inițial au fost pe listă 300 de școli, alese pe criterii politice potrivit unei analize Edupedu.ro de la începutul cursurilor de atunci, un număr dublu față de septembrie 2021, apoi lista a fost extinsă până la 350, ajungând în noiembrie 2022 la 450 de școli.