vineri, octombrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

FOTO/ Craiovenii de pe Henri Coandă nu cedează. Vor respectarea dreptului la un mediu sănătos

61 de arbori de pe strada Henri Coandă vor fi puși la pământ! Craiovenii din zonă afirmă că aceștia sunt complet sănătoși: „În ultimii ani, au fost 2 incidente cu copaci prăbuşiţi”

Primăria Craiova nu scapă de acuzațiile privind încălcarea dreptului la un mediu sănătos. Rezidenții din zona străzii „Henri Coandă”, după ample petiții și proteste, continuă să-și exprime nemulțumirea față de proiectul de extindere rutieră Traian Lalescu – Calea București.

Locuitorii afirmă că proiectul propus va transforma această zonă într-un mediu aglomerat și poluat din cauza traficului intens și că acesta nu include dispoziții pentru crearea sau menținerea spațiilor verzi. Principalele inconveniențe se referă la noxe, siguranța rutieră precară, atât din partea pietonilor, cât și din partea oamenilor care nu-și vor mai putea băga mașinile în curte. Strada va fi transformată în una cu 4 benzi și un trotuar extrem de mic.

Una dintre cele mai mari probleme ridicate de oamenii din zonă este legată de tăierea copacilor. Aceștia au câțiva zeci de ani și sunt un real ajutor pentru cei care locuiesc în zonă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acordul de mediu s-a făcut mențiunea că, celor 61 de arbori prezenți pe ambele sensuri ale străzii Henri Coandă s-a acordat o atenție deosebită dat fiind lățirea părții de carosabil cu încă două benzi de circulație a câte 3 metri fiecare, încadrându-se astfel în drum categoria a-ll-a, acest ultim aspect nemenționat în avizul de mediu”, au declarat, pentru Jurnalul Olteniei, locuitorii din zonă.

Tot în acord se reţine că pentru aceasta s-a efectuat un studiu de specialitate prezentat în „Raportul privind situaţia arborilor din str. Henri Coandă, Craiova”.

Bilanțul general al arborilor pe strada Henri Coandă este următorul:

  • total arbori = 61 bucăți pe ambele sensuri
  • total arbori compromişi, propuşi la taiere de la sol =33 bucăți
  • total arbori de relocat în alta locație = l7 bucăți
  • total arbori care nu pot fi scoşi şi relocați decât cu balot=11 bucăți.

„În ultimii ani, au fost 2 incidente cu copaci prăbuşiţi pe strada Henri Coandă”

„În raportul menționat se face precizarea ca arborii care sunt declarați de extras (tăiați de la sol) sunt foarte bătrâni, cu vârste peste 40 ani, au foarte multe defecte de trunchi şi chiar de rădăcină, sunt aplecați către strada cu pericol de prăbuşire. Trebuie menționat că, în ultimii ani, au fost 2 incidente cu copaci prăbuşiţi pe strada Henri Coandă, care au produs avarii însemnate.”

<<Atenţia deosebită>> acordată celor 61 de arbori şi menţiunile redate mai sus din Acord denotă o evaluare neconformă cu realitatea, aspect ce a fost transmis de către locuitorii străzii cu ocazia Etapei de observații efectuate de către public, aspect redat şi in formularul 50 din Legea 292/2018.

Consider că bilanțul efectuat asupra 61 de arbori de către autoritatea ce a emis acordul de mediu este eronat, efectuat cu bună ştiinţă pentru a justifica tăierea acestora şi a crea suportul aparent legal pentru bifarea ca un element pozitiv pentru mediu în acceptarea proiectului”, spune unul dintre rezidenți.

În acordul de mediu se reține: „În compensație, în cadrul proiectului, se vor planta un număr de 87 arbori noi complementari celor relocați, în spatiile verzi proiectate pe strada Traian Lalescu şi, pe Str. Henri Coandă, în schimb, se vor planta un număr de 800 arbuşti coniferi de talie mare (echivalent arbore talie mica), din specia Cupressocyparis Leylandii (Chiparosul Leyland) în spațiile verzi proiectate, la distanțe de 70 cm între arbori pentru a crea o barieră vegetală.

Prin aceasta se creează ecrane de protecție față de spațiul carosabil, având rol multiplu: de diminuare a zgomotelor, de limitare a pătrunderii prafului antrenat de roțile autovehiculelor, dinspre partea carosabilă spre trotuar şi proprietățile private, de separare vizuală şi de siguranță între spațiul carosabil si spațiul pietonal. <<Tot în acord nu se fac mențiuni referitoare la dimensiunile trotuarelor, în ceea ce privește strada Henri Coandă>>. În răspunsul cu nr. 273865/28.08.2023, al Primăriei Craiova, adresat Administraţiei Prezidențiale România, se precizează că <<acolo unde lăţimea trotuarului permite, se vor amenaja alveole longitudinale de zonă verde>>, <<cu o lățime de 30 cm>> – adresa nr. 258357/18.08.2023 a Primăriei Craiova (răspunsul la petiția semnată de peste 1300 de cetățeni”.

Oamenii sunt intoxicați de praf

Și nu în ultimul rând, liniștea oamenilor va fi spulberată. În prezent, lucrările continuă de zor. Oamenii sunt intoxicați de praful care se lasă în urma acestora și se plâng că, în curând, sănătatea le va fi pusă în pericol. Mulți dintre aceștia se tem pentru viața lor și pentru cea a umașilor lor. Aceștia consideră că nu vor mai putea locui în zonă.

„Ca persoană care locuiesc pe această stradă, dar fiind în rezonanță cu ceilalți locuitori ai străzii, și de ce nu cu cei peste 1.300 de cetățeni care au semnat petiția, pot să afirm în mod univoc că acest acord de mediu încalcă legislația în vigoare, inclusiv legislația europeană ce a fost transpusă în acte normative în România, că afectează dreptul nostru la un mediu sănătos, iar evaluarea impactului asupra mediului reținută în acest acor, în contextul realizării proiectului este fundamentată pe aspecte ce frizează realitatea”, afirmă unul dintre locuitorii de pe Henri Coandă.

Chiar dacă li s-au promis spații verzi, oamenii nu cred că vor exista. Noxele care vor apărea, nemaiexistând copaci, vor face imposibilă locuirea oamenilor pe acea stradă: „Mai mult decât subiectivă este și aprecierea cu privire la indicatorii de noxe, pentru că spațiul verde este aproape inexistent, trotuarele sunt neconforme cu normativele, iar casele de locuit se află la 3 metri distanță de carosabil”.

Politica