Magistrații craioveni au decis să renunțe la protestul pe care l-au declanșat, în iunie, nemulțumiți de reforma pensiilor. Așa că, se reia judecarea tuturor proceselor. Este vorba, de fapt, despre o suspendare a protestului.
„Judecătorii Curții de Apel Craiova, reuniți în Adunarea Generală din data de 04 septembrie 2023, au adoptat, cu majoritate de voturi, Hotărârea nr. 4/04.09.2023 prin care s-a hoărât suspendarea, începând cu data de 5 septembrie 2023, pe perioadă nedeterminată a actualei forme de protest, constând în amânarea judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent. S-a stabilit totodată ca în funcţie de evoluţia evenimentelor şi soluţiile adoptate de Guvernul României, să se convoace o nouă adunare generală pentru a se decide fie continuarea protestului, încetarea acestuia sau înlocuirea cu o altă formă de protest”, se arată într-un comunicat de presă remis „Jurnalul Olteniei” de Curtea de Apel Craiova.
Aceeași decizie a fost luată și de alte instanțe. Reamintim că din 21 iunie magistrații au mai judecat doar cauzele urgente nemulțumiți de modificarea condițiilor de pensionare. Magistrații au susținut că modificarea dispoziţiilor legale „care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”.”
Judecătorii Curţii de Apel Craiova solicită celorlalte două puteri ale statului să respecte principiul cooperării loiale, întrucât lipsa de previzibilitate a modificărilor legislative şi comunicarea defectuoasă din partea reprezentanţilor puterii legislative şi executive a adâncit deja criza de personal, provocând o veritabilă depopulare a instanţelor judecătoreşti.
Judecătorii Curţii de Apel Craiova reamintesc că statutul magistratului nu este un privilegiu al acestuia, ci reprezintă garanţia unei justiţii independente şi imparţiale. Demersurile recente ale puterilor legislativă şi executivă ignoră această realitate constituţională, subminează profund garanţiile oferite de Constituţie şi zdruncină însăşi temelia statului de drept. Legiuitorul nu oferă justificări rezonabile pentru aceste modificări legislative intempestive, realizate fără o consultare reală cu reprezentanţii corpului profesional şi cu nesocotirea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi organismelor internaţionale”, transmiteau atunci magistrații Curții de Apel Craiova.
Magistrații Curții de Apel București afirmau:„Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei. Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare. Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere”.